Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Studie: Elektrisk stimulering förbättrar minnet hos äldre

Elektrisk stimulering kan förbättra arbetsminnet hos äldre och göra minnet så pass bra att det påminner om det hos unga vuxna, visar forskning från Boston University. Det är dock ännu oklart hur länge effekten håller i sig, rapporterar TT.


Publicerad den: 2019-04-10
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Hjärna
Annons

Arbetsminnet är det minne som vi människor använder för att kunna ta emot information och använda den. Det hjälper oss att koppla ihop saker som vi redan kan och vet med ny information som vi får veta. Det hjälper oss även att lösa problem och tänka ut hur man ska göra, samt gör det möjligt för oss att planera och tänka abstrakt. Till exempel använder vi arbetsminnet om vi ska lösa ett matematiskt problem. Då använder vi den kunskap vi redan har sedan tidigare och tvingas hålla olika beräkningar i minnet.

När man blir äldre blir dock arbetsminnet sämre, till skillnad från långtidsminnet som kan vara intakt långt upp i åren. Det finns därför stora skillnader på arbetsminnet hos yngre jämfört med hos arbetsminnet hos äldre personer, och det utan att de äldre lider av  demens eller någon kognitiv sjukdom.

Forskare förbättrade arbetsminnet hos äldre

Men nu har forskare vid Boston University i USA visat att det går att påverka arbetsminnet hos äldre med hjälp av precisa stimuleringar av hjärnan. Minnet går att förbättra så pass mycket hos äldre att det påminner om yngre personers minnesförmåga.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Forskarna jämförde 42 personer i 20- årsåldern med lika många personer som var mellan 60 och 70 år. Alla deltagare var friska, men de äldre hade ett betydligt sämre arbetsminne i jämförelse med de yngre deltagarna. De äldre var långsammare och hade fler fel på de tester som genomfördes.

Vid mätningar av hjärnaktiviteten hos deltagarna kunde forskarna se att de yngre deltagarna hade en ökad aktivitet av vissa specifika elektriska hjärnvågor i tinningen och pannloberna, något som man tidigare vet är involverade i att hantera arbetsminnet.

Men när forskarna stimulerade två regioner av hjärnan med svaga elektriska impulser hos de äldre så förbättrades arbetsminnet hos dem så pass mycket att de påminde om arbetsminnet hos de yngre deltagarna. De presterade bättre. Effekten av stimuleringen varade åtminstone i 50 minuter, alltså så länge som forskarna registrerade den.

Annons
Annons

Nästa steg i forskningen är att undersöka exakt hur länge effekten håller i sig och om den här metoden skulle kunna hjälpa personer som lider av demenssjukdomar, som till exempel Alzheimers sjukdom.

Mycket mer forskning behövs

Men studien är liten och forskarna menar att det behövs betydligt mer forskning på ämnet.

– Det finns inget som tyder på att de positiva effekterna av den här stimuleringen varar längre än själva experimentet. Avsevärt mer forskning måste utföras innan vi kan dra slutsatsen att den här metoden kan få klinisk användning, säger Dorothy Bishop, professor i neuropsykologi vid University of Oxford i Storbritannien till BBC News, enligt TT.

Den aktuella forskningen presenteras i tidskriften Nature Neuroscience.

  Källor

 • TT/Omni - http://tt.omni.se/elektricitet-forbattrade-minnet-hos-aldre/a/rArqWR

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-04-10 21:47 (4 år sen)

  Hoppas innerligen att forskningen leder till att minnessjukdomars gåta blir löst ! Mera medel till forskningen !

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-10 21:45 (4 år sen)

  Något som verkar främja minnesstyrkan är rytmen. Jag har alltid varit rytmiskt besat, så att jag inte kan gå ensam utan att vissla inom mig. Och jag lägger alltid rytm på siffror /t.ex. telefonnr.) som påminner om känsda sånger och melodier. Det är säker bra för äldre att dansa.

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-10 15:17 (4 år sen)

  Hej
  Jag är 70 år och märker att mitt minne redan nu ör försämrat Kommer på mig själv att jag glömmer saker..... vissa kan ta ett par minuter och vissa ett par dagar .Känns lite jobbigt när folk berättar saker för mig och en stund efter har jag glömt och får fråga om igen Lite snopet ibland
  Försöker att anstränga mig men icke När jag läst mina mail får jag ibland inte alltid gå tillbaks igen och kolla vad det stod
  Vänligen Ann-Christin


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons