Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stroke drabbar allt fler yngre

Enligt Folkhälsoinstitutets och Socialstyrelsens årliga rapport om folkhälsan har risken för att drabbas av stroke redan mellan 35 och 44 års ålder har ökat kraftigt sedan 1995.
Annons

För kvinnor i den åldersgruppen har risken för stroke ökat med 21 procent och för männen i samma ålder med 15. Värst drabbade är personer som inte studerat vidare efter grundskolan.

– Det är alarmerande och visar hur viktigt det är att förebygga riskfaktorer som övervikt och rökning redan tidigt i livet. Hälso- och sjukvården måste ge ett bra stöd till personer som vill ha hjälp att gå ner i vikt eller sluta röka. Det är också en tydlig signal till vården att även yngre patienter kan ha högt blodtryck och högt blodsocker, säger Inger Heimerson, projektledare på Socialstyrelsen, till TT.

Rapporten visar också att hjärt-kärlsjukdomarna har generellt sett minskat kraftigt, något som gör att vi lever allt längre.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.