Nyhet | Neurologi

Patient mådde illa – hade ingen lillhjärna

En kvinna i Kina har överraskat forskare och läkare. När 24-åringen uppsökte sjukhus med illamående och balansproblem visade en undersökning vad problemet var: Hon hade ingen lillhjärna.

Publicerad den: 2014-12-03
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Lillhjärnans främsta uppgifter är att se till att vi kan koordinera våra rörelser och hålla balansen. Dessutom är den viktig för vårt arbetsminne. Även små skador i lillhjärnan brukar leda till stora problem hos vuxna.

Tidigare har bara åtta människor någonsin upptäckts med avsaknad av lillhjärna, skriver tidskriften Forskning och framsteg. Men den 24-åriga kinesiska är unik på fler sätt än så. I de flesta andra fallen har avsaknaden av lillhjärna medfört grava intellektuella funktionsnedsättningar, epilepsi och vattenskalle hos patienterna. Även om den kinesiska kvinnan inte lärde sig prata förrän hon fyllt sex och och trots att hon gick först ett år senare kunde hon vid undersökningen både gå och prata. Forskare menar nu att de mest nödvändiga funktionerna tagits över av andra delar av hjärnan när inte lillhjärnan utvecklades.

– Det visar vilken enorm plasticitet och kompensationsförmåga hjärnan har, skriver Lars Kihlström, ordförande i Svensk neurokirurgisk förening, till tidningen.

Annons
Annons

Forskarna vet fortfarande inte varför kvinnans lillhjärna inte utvecklats. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons