Parkinsonsjuka får bättre balans med träning

Vid Parkinsons sjukdom försämras vanligtvis personens balansförmåga. Nu har forskare vid Karolinska institutet utvecklat ett nytt träningsprogram som kan förbättra gång och balans hos drabbade.

Publicerad den: 2015-01-23
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Träningsprogrammet kombinerar både motoriska och kognitiva övningar som behövs i det dagliga livet. Övningarna baseras på vetenskapliga principer för träning och är relaterad till sjukdomssymtom vid Parkinsons sjukdom. Programmet riktar specifikt in sig på att förbättra gången och balansen hos drabbade.

I studien deltog över 100 personer över 60 år som led av mild till måttlig Parkinson. Hälften lottades till en kontrollgrupp där personerna levde som vanligt, medan den andra hälften fick balansträning tre gånger i veckan under tio veckor.

Resultatet visade att balansförmågan förbättrades bland dem som tränade, jämfört med kontrollpersonerna. Balansträningen ledde även till att personerna tog längre steg vid gång. Forskarna såg dessutom positiva effekter på aktiviteter i det dagliga livet bland deltagarna i träningsgruppen.

Annons
Annons

Erika Franzén, fysioterapeut och docent vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, har lett studien.

– Mediciner har visat sig ha begränsad effekt på balansbesvär hos denna grupp patienter, vilket gör det nödvändigt att hitta alternativ. Förbättrad balans och gångförmåga kan minska risken för att falla och ger förutsättningar för att vara mer fysiskt aktiv, vilket i sin tur inte bara har positiva effekter på sjukdomen utan förbättrar även livskvaliteten och förlänger livet, säger hon i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Neurorehabilitation and Neural Repair.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Laila Marinder 2015-02-21 11:54 (4 år sen)

    Kan man få detta träningsprogram för att själv kunna träna hemma. Har inte Parkinsson men har problem med balansen?

  • Avatar 2015-03-28 13:38 (4 år sen)

    Jaha då ska vi träna. Men hur jag det då jag inte kan? Har svårt att gå, stel i min kropp, lågt blodtryck. har ramlat 6 gånger i år. Svettas, sätter i halsen, det är vidrigt, kan inte skriva. Och har svårt att prata osse. jag kan inte städa här hemma,osv osv. Svårt att få tag i min läkare. sKA TYDLINGEN GÅ GENOM OMBUD. Jag tar 9 levodopa nu och en azilect.plus tre blodtryckshöjande. Jag skulle ta den nionde pillan kl 20.00. har tagit den i 4 dagar. Jag vet om att jag är gnällig. Fler som har problem?Mvh

  • Avatar 2015-04-20 18:41 (4 år sen)

    det är bra att träna sägs det. har Parkinson. Och jag orkar inte träna alls. harsvårt att gå, sätter i halsen ramlar blodtrycket, nu senast i tisdags, och bröt handleden. Inget kul alls. Kan inte skriva mer stel i kroppen. varför får jag ingenting som hjälper mig? Eftersom jag svarar så dåligt på medicinen. det är 8 levodopa och en azilect om dagen. Blir bara sämre och sämre. Att få träffa läkaren är isst helt omöjligt.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons