Parkinsonsjuka får bättre balans med träning
Träningsprogrammet kombinerar både motoriska och kognitiva övningar som behövs i det dagliga livet. Övningarna baseras på vetenskapliga principer för träning och är relaterad till sjukdomssymtom vid Parkinsons sjukdom. Programmet riktar specifikt in sig på att förbättra gången och balansen hos drabbade.
Trygghet i en klocka
BellPal är klockan med ett mobilt trygghetslarm som automatiskt meddelar nära och kära om användaren ramlar eller något oplanerat händer. Svensk innovation förpackad i en helt vanlig klocka.
I studien deltog över 100 personer över 60 år som led av mild till måttlig Parkinson. Hälften lottades till en kontrollgrupp där personerna levde som vanligt, medan den andra hälften fick balansträning tre gånger i veckan under tio veckor.
Resultatet visade att balansförmågan förbättrades bland dem som tränade, jämfört med kontrollpersonerna. Balansträningen ledde även till att personerna tog längre steg vid gång. Forskarna såg dessutom positiva effekter på aktiviteter i det dagliga livet bland deltagarna i träningsgruppen.
Erika Franzén, fysioterapeut och docent vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, har lett studien.
– Mediciner har visat sig ha begränsad effekt på balansbesvär hos denna grupp patienter, vilket gör det nödvändigt att hitta alternativ. Förbättrad balans och gångförmåga kan minska risken för att falla och ger förutsättningar för att vara mer fysiskt aktiv, vilket i sin tur inte bara har positiva effekter på sjukdomen utan förbättrar även livskvaliteten och förlänger livet, säger hon i ett pressmeddelande.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Neurorehabilitation and Neural Repair.
-
Aspergers syndrom
Aspergers syndrom tillhör det autistiska spektrat och man kan säga att det är som autism utan begåvningshandikapp. Ungefär fyra promille av befolkningen har Asperger, ofta i kombination med andra neuropsykiatriska funktionshinder.
-
Multipel skleros (MS)
Ms är en neurologisk sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärna och ryggmärg. Det är inte klarlagt varför man drabbas av ms men vissa gener och några miljöfaktorer kan öka risken. Sjukdomen drabbar kvinnor dubbelt så ofta som män.
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
1 Kommentarer -
Almedalen: Så kan fler strokepatienter räddas
Sjukvårdsregionerna i landet måste samverka och transporttiderna till trombektomicentran måste kortas för att fler strokepatienter ska överleva, det menar deltagare i seminariet ”Akut strokevård - kan trombektomi bli exemplet på att regional samverkan räddar liv?” som h...
1 Kommentarer -
Frågor och svar om avancerad parkinsonbehandling
När ska man börja med avancerad behandling vid Parkinsons sjukdom? Vilka risker finns det? Och vad har de för effekt på icke-motoriska symtom? Här svarar Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, på frågor om avancerad behan...
1 Kommentarer
-
Stroke (blodpropp i hjärnan)
En blodpropp kan sätta sig i en av pulsådrorna till hjärnan, och då ge upphov till stroke, då hjärnan utsätts för syrebrist. Högt blodtryck och rökning är två kända riskfaktorer.
-
8 vanliga frågor om Parkinsons sjukdom
Är Parkinsons sjukdom ärftlig och vem kan få sjukdomen? Lär dig mer om Parkinson på bara några minuter!
2 Kommentarer -
Så behandlar man Parkinsons sjukdom
Idag finns ingen behandling som kan bota Parkinsons sjukdom, det finns däremot behandling som kan lindra symtomen. Här är en kort beskrivning på behandlingar och Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård vid Parkinsons sjukdom.
Kommentera denna artikel
Kan man få detta träningsprogram för att själv kunna träna hemma. Har inte Parkinsson men har problem med balansen?
Jaha då ska vi träna. Men hur jag det då jag inte kan? Har svårt att gå, stel i min kropp, lågt blodtryck. har ramlat 6 gånger i år. Svettas, sätter i halsen, det är vidrigt, kan inte skriva. Och har svårt att prata osse. jag kan inte städa här hemma,osv osv. Svårt att få tag i min läkare. sKA TYDLINGEN GÅ GENOM OMBUD. Jag tar 9 levodopa nu och en azilect.plus tre blodtryckshöjande. Jag skulle ta den nionde pillan kl 20.00. har tagit den i 4 dagar. Jag vet om att jag är gnällig. Fler som har problem?Mvh
det är bra att träna sägs det. har Parkinson. Och jag orkar inte träna alls. harsvårt att gå, sätter i halsen ramlar blodtrycket, nu senast i tisdags, och bröt handleden. Inget kul alls. Kan inte skriva mer stel i kroppen. varför får jag ingenting som hjälper mig? Eftersom jag svarar så dåligt på medicinen. det är 8 levodopa och en azilect om dagen. Blir bara sämre och sämre. Att få träffa läkaren är isst helt omöjligt.
Inga har kommenterat på denna sida ännu