Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Operation skulle rädda många med epilepsi

Minst dubbelt så många som idag är i behov av operation mot sin epilepsi. Det skulle rädda många från epileptiska anfall, enligt Socialstyrelsen som publicerar de första nationella riktlinjer för vård vid epilepsi.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Epilepsi drabbar många, men kunskapen om sjukdomen i vården och samhället är otillräcklig. Det gör vården bristfällig och ojämlik. Effektiva metoder för att diagnostisera och behandla epilepsi kommer för få till del. Det kan delvis förklaras av att epilepsi är mycket komplext och egentligen ett symtom som kan ha många olika orsaker, säger projektledaren Anna Lord.

Idag lever omkring 81 000 patienter med diagnosen epilepsi, cirka 69 000 vuxna och 12 000 barn, visar myndighetens patientregister. För att förbättra vården för dessa patienter har Socialstyrelsen tagit fram nationella riktlinjer för de områdena med störst praxisskillnader och förbättringsbehov. Bland annat bör personer med misstänkt epilepsi erbjudas en neurologisk bedömning av en läkare med aktuell kunskap om epilepsi inom fyra veckor.

– Tidig diagnos och återkommande uppföljning är en förutsättning för optimal behandling. Uppföljning och bedömning hos epilepsisjuksköterskor bör också erbjudas, säger Anna Lord.

Annons
Annons

Hälften av alla med epilepsi får inte den behandling de behöver

I första hand får patienter med epilepsi läkemedelsbehandling för att minska risken för anfall. Men en tredjedel av patienterna blir inte hjälpta av det. Därför rekommenderar Socialstyrelsen att dessa individer erbjuds en avancerad utredning. Syftet med utredningen är att ta reda på om anfallen utlöses i en del av hjärnan som kan opereras.

Runt hälften av alla som genomgår det kirurgiska ingreppet kan bli anfallsfria.

– Många går alldeles för lång tid och testar olika antiepileptiska läkemedel utan effekt, innan de utreds för operation. Det vill vi ändra på med riktlinjerna. Minst dubbelt så många som idag borde få möjlighet att genomgå en operation, säger Anna Lord.

Annons
Annons

En slutversion av de nationella riktlinjerna för epilepsi planeras vara klar våren 2019.

Läs remissversionen här.

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/operationkanbotaflerpersonermedepilepsi

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons