Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ögonen skadas av försämrat blodflöde

Svenska forskare har visat att en minskad syretillförsel till ögat kan orsaka inflammationer i näthinnan. ”Denna mekanism kanske kan ligga bakom, eller i alla fall bidra till, flera näthinnesjukdomar vars ursprung inte är helt känt”, säger forskaren Linnéa Taylor.

Publicerad den: 2015-05-22

Annons

Forskningen har utförts på möss, där en del var normala och andra hade gjorts genetiskt oförmögna att uttrycka ett särskilt protein som heter galectin-3. Proteinet finns inte i en frisk hjärna utan bildas endast i hjärnor som har en pågående inflammation.

– Ingen trodde från början att det minskade blodflödet skulle kunna påverka också ögonen. Men sedan såg vi att mössen betedde sig avvikande, som om de blivit halvblinda. Det visade sig mycket riktigt att de hade tydliga skador i näthinnan. De möss som inte hade något galectin-3 hade däremot ingen celldöd i näthinnan, säger Linnéa Taylor som är post-doc i oftalmologi vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Hennes studie är en vidareutveckling av tidigare forskningsfynd som gjorts av universitetskollegan Tomas Deierbirg.

Annons
Annons

I studien utsattes mössen för en 30-procentig minskning av blodflödet till hjärnan. Det motsvarar den ungefärliga reduceringen av flödet hos människor som har stela blodkärl. Däremot var det inte minskningen av flödet som gav mössen ögonskador, utan istället en inre inflammation i näthinnan som orsakades av syrebristen.  

– Att denna typ av inre neuroinflammation bidrar till nervcellsdöd i näthinnan är något helt nytt. Denna mekanism kanske kan ligga bakom, eller i alla fall bidra till, flera näthinnesjukdomar vars ursprung inte är helt känt. Vid grön starr exempelvis behandlar man ju trycket i ögat, men nervcellsdöden fortsätter ändå. Det kan bero på en inre inflammation i näthinnan, säger Linnéa Taylor i pressmeddelandet.

Hoppas på nya läkemedel

En förhoppning är att näthinnesjukdomar skulle kunna behandlas genom att bromsa effekten av proteinet galectin-3. I dagsläget arbetar flera läkemedelsföretag med att utveckla sådana produkter. Linnéa Taylor hoppas att fler neuroforskare får upp ögonen för kopplingen mellan inflammation i hjärnan och inflammation i ögat.

– Det har gjorts väldigt lite forskning om denna typ av inre inflammation i näthinnan. Men våra fynd tyder på att om en patient har en skada i hjärnan, så är det mycket möjligt att samma typ av skada finns också i näthinnan. Synen har ju stor betydelse för en människas livskvalitet, så det är viktigt att vara medveten om denna risk, säger Linnéa Taylor.

Annons
Annons

Studien är publicerad i tidskriften Journal of Neuroinflammation.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.