Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny undersökningsmetod kan avslöja autism

Annons

Forskare har med hjälp av en speciell hjärnundersökning kunnat se att barn med autism har några millisekunders fördröjning av språkförståelsen. Nu hoppas forskarna att metoden kan bli ett sätt att tidigt avslöja autism. Det&nbsp är forskare vid Children’s Hospital i Philadelphia, USA, som står bakom studien och de tror att det med hjälp av deras metod i framtiden kan bli möjligt att ställa diagnosen tidigare och enklare.

I dag diagnostiseras autism och liknande tillstånd, som Aspergers syndrom, med hjälp av kliniska bedömningar. Forskarna har med den nya metoden, som kallas magnetoencefalografi, som defekterar magnetiska fält i hjärnan, undersökt totalt 25 barn med autismlika tillstånd och 15 barn i en kontrollgrupp. Med en slags hjälm med mätinstrument fick barnen lyssna på olika pipljud, vokaler och meningar. Och det som forskarna kunde konstatera var att barnen med autistiska störningar hade en fördröjning i sina reaktioner på ljudet med i genomsnitt 11 millisekunder. Fördröjningen är visserligen mycket kort, men i en konversation blir förskjutningen ändå besvärlig att hantera, menar forskarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.