Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny metod ger bättre kunskap om hjärnsjukdomar

Tack vare en ny analysmetod kan forskare bestämma koncentrationen av flera olika signalsubstanser i hjärnan. Förhoppningsvis kan metoden ge ny och bättre information om sjukdomstillstånd som exempelvis depression och Alzheimers sjukdom.

Publicerad den: 2014-11-17

Annons

Signalsubstanser är kemiska budbärare som förmedlar signaler mellan hjärnans celler. Förändrade koncentrationer av dessa substanser hör samman med flera sjukdomar i hjärnan som exempelvis Parkinsons sjukdom, depression och Alzheimers sjukdom.

För att bättre förstå de neurologiska störningarna behövs mer kunskap om signalsubstansernas distribution och koncentration i hjärnan.

Nu har en forskargrupp vid Uppsala universitet, institutionen för farmaceutisk biovetenskap, utvecklat en ny metod som kan mäta koncentrationen av flera olika signalsubstanser i hjärnan. Däribland tyrosin, tryptamin, dopamin, GABA, glutamat och acetylkolin. Till sin hjälp har de en molekylärspecifik metod som används direkt på tunna hjärnvävnadssnitt.

Annons
Annons

Det är första gången som forskare kan avbilda den specifika koncentrationen av olika signalsubstanser i hjärnan. Annars får man förlita sig på indirekta analyser som har svårt att skilja de olika signalsubstanserna åt.

– Förhoppningen är att den nya avbildande analysmetod vi utvecklat för att mäta signalsubstanser i hjärnan ska ge oss ny kunskap och information om bland annat neurodegenerativa sjukdomstillstånd och inklusive komplikationer vid behandling av dessa sjukdomar, säger forskaren Per Andrén, i ett pressmeddelande från universitetet.

Studien har publicerats i tidskriften Neuron.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons