Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny metod gav totalförlamade rörelseförmågan tillbaka


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-03

Annons

Nervtransferering – det kallas den nya metod som lyckats ge patienter rörelse tillbaka i handlederna., rapporterar SR: Ekot.

En av de som opererats är Tero Leskinen. Han blev totalförlamad vid en dykolycka förra sommaren.

Annons
Annons

– Fysiskt är det inte mer än att jag kan sitta en timme och bara titta på min hand när jag viker den, men rent psykiskt är det fantastiskt, det har förändrat mycket, säger är 35-årige Tero Leskinen till Ekot.

Forskare i Göteborg, Tyskland och Schweiz har opererat fyra ryggmärgsskadade patienter. Den så kallade nervtransfereringen går enkelt uttryck till så att läkare tar en nerv ovanför ryggmärgsskadan, flyttar den och kopplar in den i en nerv till en förlamad muskel.

– Resultaten så här långt är över förväntan vi har sett återkomst av funktioner som vi önskat att det skulle bli i några av fallen, säger Jan Frid&eacuten, professor och handkirurg.


&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons