Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nattarbete åldrar din hjärna i förtid

Inte nog med att risken för fetma, hjärtsjukdom och bröstcancer kan öka av nattarbete. Ny forskning visar att även hjärnan påverkas och åldras i förtid.
Annons

Personer som arbetat natt eller skift i mer än tio års tid hade bland annat sämre minne och tänkte långsammare än andra personer som var lika gamla. Kapaciteten hos skiftarbetarnas hjärna motsvarade den hos personer som var sex och ett halvt år äldre. Det visar en studie gjord av brittiska och franska forskare, rapporterar BBC News nätupplaga.

En av forskarna säger till tevekanalen att det ändå går att mildra effekterna av nattarbetet genom att till exempel låta anställda nattarbetare genomföra kognitiva tester för att upptäcka varningssignaler. Och forskningsresultaten är inte helt nattsvarta för alla som måste jobba natt. Hjärnan kan faktiskt återhämta sig från nattarbetets negativa effekter – även om det tar fem år.

Annons
Annons

– Det är en spännande upptäckt eftersom ingen tidigare har visat upp det här, och hur illa det än kan se ut för en person så finns det alltid hopp om tillfrisknande, säger forskaren Michael Hastings.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-11-11 08:50 (9 år sen)

    Hallå igen Viggen! Det är en bra fråga. Kanske kan någon av våra läsare hjälpa till?

  • Avatar Tidigare användare 2014-11-10 15:50 (9 år sen)

    Jag jobbar med sömnutredning och behandling av sömnapne, därav mitt intresse. Frågan är dock om det är så att personer med mer tendenser till "störd sömn/dygnsrytm" VÄLJER skiftarbetet eller om det är så att manförvärvar dygnsrytmstörningar genom sitt arbetssätt? Nån som vet?

  • Avatar Tidigare användare 2014-11-10 15:14 (9 år sen)

    Hej Viggen11! Du verkar vara inne på rätt spår. Enligt den här undersökningen hade många skiftarbetare sämre sömnkvalitet även efter pensionen.

  • Avatar Tidigare användare 2014-11-7 16:47 (9 år sen)

    Själv funderat lite på om inte nattarbetande personer på sikt riskerar att få permanent problem med dygnsrytm. Menar insomniproblematik osv. Eller är det kanske sp att personer som har svårt att sova på nätterna redan initialt väljer att ha nattarbeten? Svår studie att göra med andra ord.
    Forskning visar dock entydigt verkar det som att nattarbete har ett pris vad gäller ens hälsa.
    Vi måste ha folk som vill o kan jobba natt. De borde kompenseras för de betalar med sin hälsa...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.