Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mikrovågshjälm kan hitta blödningar

Annons

Med hjälp av en mikrovågshjälm på huvudet kan strokepatienter få rätt vård snabbt. Hjälmen är framtagen av ett svenskt utvecklingsföretag och den fungerar som så att tio antenner söker med hjälp av ofarliga mikrovågor efter blödningar i hjärnan, skriver Nyhetskanalen.se.

En stroke orsakas ofta av en blodpropp i hjärnan och behandlas vanligtvis med propplösande läkemedel. I ungefär 15 procent av fallen orsakas stroken av en blödning i hjärnan och i de fallen förvärrar propplösaren tillståndet. Med hjälp av den nya hjälmen ska man tidigt kunna upptäcka vilken typ av bakomliggande faktor som orsakat stroken och på så vis ge rätt vård.
– Hjälmen detekterade alla blödningar väldigt tydligt, säger utvecklingsföretaget Medfield Diagnostics vd Patrik Dahlqvist, till Nyteknik.

Annons
Annons

Hittills har det utförts tester på 22 strokepatienter på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och resultaten var goda.
– Om några veckor räknar vi med att ha ett första forskningsinstrument färdigt för försäljning och vi planerar två nya kliniska studier, säger Patrik Dahlqvist.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.