Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mediciner skrivs ut med 3d-skrivare

Nu har USA godkänt det första läkemedlet som kan tillverkas via en 3d-skrivare. Men svenska apotek kommer aldrig att skriva ut piller på liknande sätt, menar Läkemedelsverket.

Publicerad den: 2015-10-12

Annons

I slutet av sommaren meddelade den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration att man godkänt en medicin mot epilepsi som kan skrivas ut med 3d-skrivare. Därmed kan tabletterna göras mindre än normalt, vilket är efterfrågat av många patienter.

– Många epileptiker har en starkt negativ uppfattning om de mediciner som varit tillgängliga hittills. De tycker att de är för stora och svåra att svälja. Dessutom anser de att det tar tid innan tabletterna börjar verka. Det leder till att en del patienter inte sköter sin medicinering, säger Don Wetherhold som är vd på det aktuella läkemedelsföretaget som ligger bakom medicinen, till Ny Teknik.

Ingen ansökan ännu

I nuläget riktar sig inte den nya tekniken med 3d-skrivare mot den svenska marknaden. Om det skulle bli aktuellt framöver finns många regler som måste följas, påpekar Tor Gråberg som är enhetschef på Läkemedelsverket. Ännu har man inte fått in någon ansökan om att tillverka receptbelagda mediciner med 3d-skrivare.

Annons
Annons

– Det har inte kommit in några ansökningar inom EU heller. Nu låter ofta läkemedelsföretagen det gå en viss tid efter att mediciner godkänts av FDA och lanserats i USA innan de tar nästa steg för att få dem godkända i resten av världen, säger Tor Gråberg till Ny Teknik.

Om det ändå skulle bli aktuellt för Sverige kommer det uteslutande gälla läkemedel som tillverkas på läkemedelsföretag. Vi kommer inte få se några 3d-skrivare på svenska apotek, menar Tor Gråberg.

– Det skulle innebära oacceptabla luckor i kontrollen. Det handlar inte bara om att ingredienserna måste vara godkända. Det gäller även tillverkningsleden och förpackningarna, säger han till tidningen.

Vad tänker du om att skriva ut mediciner med 3d-skrivare? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-11-2 16:38 (8 år sen)

    Det är ju som dom skriver här. Kontrollen på ingredienserna är enorm idag och måste så förbli. Det kan man inte upprätthålla på ett apotek av idag.
    Gamla tiders privata apotek hade egna laboratorium mer eller mindre, men den tiden är svunnen liksom kunskaperna med den.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.