Nyhet | Neurologi

Många spelar vidare trots misstänkt hjärnskakning

En ny studie visar att fotbollsspelare riskerar att inte få hjälp och behandling för potentiella hjärnskakningar och inte sällan bara kör vidare trots skadan. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-28
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

I studien studerade kanadensiska forskare i detalj samtliga 64 matcher under fotbolls-VM 2014. De kunde då identifiera fler än 80 tillfällen då en spelares huvud kolliderat med något annat. Men ändå var det bara i 15 procent av fallen som spelaren blev undersökt av sjukvårdspersonal vid kollisionstillfället. Det trots FIFA:s riktlinjer att spelare som visar tecken på hjärnskakning ska tas ur spel och vila.

Bland de spelare som visade minst tre tecken på hjärnskakning spelade nio av tio vidare, efter en genomsnittlig undersökning och återhämtning på 84 sekunder.

– Det här är extremt oprofessionellt hanterat, säger Henrik Zetterberg, hjärnforskare vid Sahlgrenska akademien och specialist på just hjärnskakningar inom sport.

Annons
Annons

Henrik Zetterberg följde själv fotbolls VM 2014 och minns sina egna reaktioner där han satt framför teveapparaten. 

– Jag minns minst tre riktiga knockout-träffar där spelarna sedan var uppe och spelade igen, säger han. 

Hur länge hade de spelarna behövt vila?

Annons
Annons

– De knockade spelarna skulle inte ha fått spela mer alls under den VM-turneringen. De som fått lättare smällar mot huvudet skulle kanske inte behövt så många dagars vila. Men de skulle definitivt inte fått gå in och spela igen så som många av dem gjorde, säger Henrik Zetterberg.

Hjärnan och kroppen behöver vila för att inte ta skada på lång sikt, menar han. 

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6726608

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu