Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Lovande behandlingsmetod för sväljsvårigheter”

Med enkel träning kan sväljförmågan hos äldre med sväljsvårigheter förbättras. På så sätt kan risken för näringsbrist, lunginflammation och för tidig död, visar en ny avhandling från Umeå universitet.


Publicerad den: 2019-04-08
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Dammeddysfagiätermat
Annons

Tecken på sväljsvårigheter, så kallad dysfagi, är att:

- Att mat hamnar luftstrupen istället för i matstrupen.
- Man har en känsla av att mat fastnar i halsen.
- Svårigheter med att hantera mat i munnen. 
- Hosta under måltider.

Personer med sväljsvårigheter riskerar att få i sig för lite näring. Men det kan också leda till lunginflammation om mat sväljs fel och hamnar i lungorna eller för tidig död. Risken är ännu större om man dessutom har dålig munhälsa, då bakterier kan följa med ner i lungorna. Dessutom kan sväljsvårigheter ha en negativ inverkan på det sociala livet.

– Inom vård och boende för äldre är det viktigt att man uppmärksammar sväljsvårigheter och dålig munhälsa. Dessa problem utgör både en hälsorisk och ger en kraftig försämring av livskvaliteten. Lyckligtvis går det ofta att behandla, säger Patricia Hägglund, doktorand vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Det går nämligen att påverka sväljfunktionen genom att träna och muskulaturen i munnen och svalget, visar Patrica Hägglunds i sin avhandling.

”Avsevärt bättre sväljningseffektivitet”

I studien fick äldre med sväljsvårigheter träna muskulaturen med en så kallad munskärm. Träningen innebar att man satte munskärmen innanför läpparna och drog sedan den framåt i några sekunder, samtidigt som deltagaren höll emot med läpparna - vilket aktiverar muskulaturen i munhåla och svalg. Övningen utfördes några gånger per dag.

Och resultatet visade att de som använde munskärm fick en markant förbättrad sväljfunktion jämfört med kontrollgruppen som fick normal vård.

– Det gav avsevärt bättre sväljningseffektivitet. De äldre fick också en ökad säkerhet, då färre tecken på aspiration sågs efter behandling. Det tyder på att mat och dryck inte åkte ned i luftvägarna lika mycket - vilket kan orsaka lunginflammation, säger Patricia Hägglund till Vårdfokus.

Deltagarna i studien var 116 personer som bodde på korttidsboenden i fem regioner i Sverige. Träningen utfördes i fem veckor, tre gånger per dag och varje övningssekvens var 30 sekunder.

– Resultaten med munskärmsträning är mycket lovande som behandlingsmetod för sväljsvårigheter. Vi kommer att göra ytterligare studier för att bekräfta våra resultat, säger Patricia Hägglund i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

  Källor

 • Umeå universitet -
  https://www.umu.se/nyheter/svart-att-svalja-okar-risk-for-dod-men-kan-tranas-bort2_7776558/
 • Vårdfokus - https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2019/april/svarighet-att-svalja-kan-bli-battre-med-muntraning/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-04-10 07:32 (4 år sen)

  Hej, om dysfagi, kan jag köpa tränings saken ? Min man har drabbats av dysfagi efter en kollaps på äldreboendet. Där har jag inte fått förklaring för stor försämring för tillfället då jag var med, ej propp, ej stroke utan han är multisjuk och har demens.
  Tacksam för svar. Mia


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons