Nyhet | Neurologi

Kvinnor med PCOS löper ökad risk få barn med autism

Kvinnor med PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, löper högre risk att få barn som utvecklar autismspektrumtillstånd, AST. Det visar en ny epidemiologisk studie från Karolinska Institutet.
Annons

Tidigare studier har pekat på att barn som exponeras för könshormoner tidigt i livet kan utveckla autism. Nu visar en ny studie för första gången att det finns en koppling mellan PCOS, polycystiskt ovariesyndrom hos mammor och autismspektrumtillstånd, AST, hos barn. Det skriver Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Vad autismspektrumtillstånd egentligen beror på är inte helt klarlagt men forskning tyder på att barn som exponeras för vissa könshormoner, så kallade androgener, tidigt i livet kan utveckla AST och därmed få nedsättningar i språklig förmåga och social interaktion.

Kvinnor med PCOS och fetma

PCOS är ett tillstånd hos kvinnan med cystor på äggstockarna och en onormal hormonproduktion med för höga nivåer av manliga könshormoner. Mellan 5-15 procent av alla kvinnor i fertil ålder tros ha PCOS. Då kvinnor med PCOS blir gravida har de fortfarande förhöjda nivåer av androgener, något som kan öka risken för AST hos barnen, enligt forskarna.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

I den nya studien, som publicerats Molecular Psychiatry, har forskarna använt sig av gediget material som baseras på svenska vård- och befolkningsregister. Man har låtit studera alla barn i åldrarna 4-17 som föddes i Sverige mellan 1984 och 2007. Bland dessa barn fann forskarna runt 24 000 fall av AST och som jämfördes med 20 000 kontroller.

– Vi fann att en PCOS-diagnos hos mamman ökade risken för AST hos barnet med 59 procent. Risken var ännu högre bland kvinnor med både PCOS och fetma, vilket är vanligt vid PCOS och hänger ihop med högre androgennivåer, säger studiens förstaförfattare Kyriaki Kosidou vid institutionen för folkhälsovetenskap, i ett pressmeddelande.

Tidig upptäckt av AST hos barn

Forskarna vill nu se fler studier för att undersöka och upprepa det aktuella fyndet.

Annons
Annons

– Det är för tidigt att ge specifika rekommendationer till läkare när det gäller vården av kvinnor med PCOS, men en ökad medvetenhet om det här sambandet kanske kan underlätta tidig upptäckt av AST hos barn vars mödrar har diagnosticerats med PCOS, säger Renee Gardner, senior forskare bakom studien, i pressmeddelandet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu