Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hjärnskador kan mätas med blodprov

Annons

All typ av boxning, även amatörboxning med skydd, ger hjärnskador som går att mäta med blodprov. Forskare vid Sahlgrenska akademin har analyserat blodprov från cirka 40 amatörboxare och trots två månader sedan de senast boxats, syntes förhöjda halter av ett protein som finns i nervcellerna som heter NSE.

Forskarna har kommit fram till att vid slag mot huvudet, som vid boxning, går nervcellerna sönder och då släpps proteinet NSE ut i blodomloppet.
– Oftast om man får skakningar i hjärnan så slits nervcellsutskott av. Varje nervcell har ett långt utskott som lätt går av. Om ett sådant går av kommer den avslitna delen att falla sönder under en till två månader. Till slut dör också själva nervcellen. Den här processen verkar ta flera veckor, upp till tre månader, säger neurologen Henrik Zetterberg som varit med och gjort studien.

Annons
Annons

Spåren av hjärnskador har tidigare kunnat ses i ryggmärksvätska, men blodprov är betydligt enklare att göra. Den nya upptäckten skulle exempelvis kunna hjälpa boxare. Ett blodprov skulle kunna ge uppgifter om de bör avstå från tävlingar och träning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.