Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Hjärnans tankar kan styra en robotröst

Att kunna medvetet omvandla hjärnans signaler direkt till tal skulle hjälpa människor som av olika anledningar inte kan använda sin röst. Amerikanska forskare tycks ha tagit ett steg på vägen, rapporterar Sveriges Radio.


Publicerad den: 2019-01-30
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

horsel22.jpg
Annons

Tekniken skulle kunna hjälpa den som förlorat förmågan att prata på grund av en sjukdom eller skada. Hen skulle då bara kunna tänka på vad som ska sägas, och få det uppläst av en dator. Amerikanska forskare tycks nu ha lyckats få fram en teknik som omvandlar tankar till tal, skriver Sveriges Radio.

Det handlar om en robotröst som läser upp siffror på engelska, och det intressanta här är att en forskargrupp i New York fick robotrösten att rabbla sina siffror. Med hjälp av elektroder inne i hjärnan hos några patienter mätte de hjärnaktiviteten. Mätningarna skedde samtidigt som patienterna fick lyssna på uppläsningar av en halvtimmeslång text.

Den uppmätta aktiviteten i hjärnans nervceller användes sedan för att träna en dator med maskininlärning hur hjärnaktiviteten hängde ihop med vissa ljud och ord.

Annons
Annons

Efter det var det dags för ett test. Samma patienter fick nu lyssna på en uppläsning av siffrorna 0 till 9 och där hjärnaktiviteten registrerades användes sedan av datorprogrammet för att få robotrösten att upprepa siffrorna.

Likt Stephen Hawking taldator – fast mer direkt

Att testa med mer komplicerade ord och meningar blir nästa steg för forskarna för att nå målet med att återskapa tal från tankar.

Den världsberömde och nyss bortgångne fysikern Stephen Hawking styrde en taldator genom små muskelrörelser i ansiktet. Den nya forskningen skulle kunna leda till en mer direkt kommunikationsmetod för den som förlorat talförmågan.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7144555Hämtad 2019-01-30

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons