Hjärnans tankar kan styra en robotröst
Att kunna medvetet omvandla hjärnans signaler direkt till tal skulle hjälpa människor som av olika anledningar inte kan använda sin röst. Amerikanska forskare tycks ha tagit ett steg på vägen, rapporterar Sveriges Radio.

Lider du av migrän?
Delta i undersökning som syftar till att öka kunskapen om hur personer med migrän upplever tillståndet och den vård de får.
Tekniken skulle kunna hjälpa den som förlorat förmågan att prata på grund av en sjukdom eller skada. Hen skulle då bara kunna tänka på vad som ska sägas, och få det uppläst av en dator. Amerikanska forskare tycks nu ha lyckats få fram en teknik som omvandlar tankar till tal, skriver Sveriges Radio.
Det handlar om en robotröst som läser upp siffror på engelska, och det intressanta här är att en forskargrupp i New York fick robotrösten att rabbla sina siffror. Med hjälp av elektroder inne i hjärnan hos några patienter mätte de hjärnaktiviteten. Mätningarna skedde samtidigt som patienterna fick lyssna på uppläsningar av en halvtimmeslång text.
Den uppmätta aktiviteten i hjärnans nervceller användes sedan för att träna en dator med maskininlärning hur hjärnaktiviteten hängde ihop med vissa ljud och ord.
Efter det var det dags för ett test. Samma patienter fick nu lyssna på en uppläsning av siffrorna 0 till 9 och där hjärnaktiviteten registrerades användes sedan av datorprogrammet för att få robotrösten att upprepa siffrorna.
Likt Stephen Hawking taldator – fast mer direkt
Att testa med mer komplicerade ord och meningar blir nästa steg för forskarna för att nå målet med att återskapa tal från tankar.
Den världsberömde och nyss bortgångne fysikern Stephen Hawking styrde en taldator genom små muskelrörelser i ansiktet. Den nya forskningen skulle kunna leda till en mer direkt kommunikationsmetod för den som förlorat talförmågan.
Öka din kunskap om MS
Utbildning där du som lever med MS eller är anhörig till någon med MS får lära dig mer om behandlingsmöjligheter, vad som gäller vid vaccinationer och olika bromsmediciner och vilka rättigheter och möjligheter man har som patient med MS.
Har du frågor eller funderingar om MS? Få svar och diskutera med andra patienter, moderator och medicinjournalist i Forum MS. Du kan vara anonym »
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7144555Hämtad 2019-01-30
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu