Nyhet | Neurologi

Hjärnans ”renhållningsarbetare” studeras

Det centrala nervsystemets ”renhållningsarbetare”, mikrogliaceller, spelar en viktig roll i skyddandet av hjärnan mot sjukdomar och skador. Forskare i Lund har nu utvecklat en metod som gör det möjligt att på nära håll följa dessa stödjecellers beteende.

Publicerad den: 2013-04-25
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

– Det här är ett par steg framåt i teknikutvecklingen. Nu kan vi titta på mikroglia på ett sätt som alls inte varit möjligt tidigare. Vad vi hoppas kunna göra nu är att använda den här tekniken för att tillsammans med våra forskarkollegor i Lund studera de här cellernas roll i olika sjukdomsmodeller, till exempel Parkinsons och stroke, där mikroglia tros spela en viktig roll, säger Johan Jakobsson, forskargruppschef för avdelningen för molekylär neurogenetik, i en pressrelease.

Upptäckten består i att forskarna lyckats identifiera en avvikelse i mikrogliacellernas uppbyggnad, vilket gör det möjligt att synliggöra dem och studera deras beteende. Det har länge varit känt att mikroglia utgör immunförsvarets första skydd vid sjukdomar i hjärnan.

Ny forskning tyder dessutom på att mikroglia inte bara agerar väktare åt nervcellerna utan också spelar en viktig roll för deras grundläggande funktion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons