Nyhet | Neurologi

Hjärnan kräver utmaningar för att hålla dig frisk

Att tänka i nya banor och ge hjärnan utmaningar blir viktigare ju äldre vi blir. Enligt professorn Ursula Staudinger kan det vara lika farligt att inte utsätta hjärnan för utmaningar som att röka.

Publicerad den: 2014-12-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Igår talade Ursula Staudinger, professor i socialmedicin och psykologi vid Columbia university, under Nobel Week Dialogue i Stockholm. Enligt hennes studier kräver vår hjärna nya tankar och idéer för att vi ska kunna hålla oss friska, rapporterar Vetenskapsradion.

Staudinger har bland annat undersökt personer som under många år arbetat vid löpande band. Hon har tittat på en grupp personer som inte fick några nya arbetsmoment att utföra (eller endast ett) under sexton år och jämförde resultaten med en grupp som fick åtminstone fem nya moment i sitt arbete under samma tidsperiod. Resultaten visade att personerna i gruppen med fler olika arbetsuppgifter hade fler nervceller och bättre aktivitet i viktiga delar av hjärnan.

Annons
Annons

Studien är ännu inte publicerad och bara 40 personer har undersökts. Ursula Staudinger menar ändå att resultaten tyder på att vi måste bli mer medvetna kring vad vi utsätter våra hjärnor för. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons