Hjärnan kräver utmaningar för att hålla dig frisk
Igår talade Ursula Staudinger, professor i socialmedicin och psykologi vid Columbia university, under Nobel Week Dialogue i Stockholm. Enligt hennes studier kräver vår hjärna nya tankar och idéer för att vi ska kunna hålla oss friska, rapporterar Vetenskapsradion.
Få artrosbehandling direkt i en app
Träna bort ledvärk i höfter och knän med ett anpassat program. Med appen gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Staudinger har bland annat undersökt personer som under många år arbetat vid löpande band. Hon har tittat på en grupp personer som inte fick några nya arbetsmoment att utföra (eller endast ett) under sexton år och jämförde resultaten med en grupp som fick åtminstone fem nya moment i sitt arbete under samma tidsperiod. Resultaten visade att personerna i gruppen med fler olika arbetsuppgifter hade fler nervceller och bättre aktivitet i viktiga delar av hjärnan.
Studien är ännu inte publicerad och bara 40 personer har undersökts. Ursula Staudinger menar ändå att resultaten tyder på att vi måste bli mer medvetna kring vad vi utsätter våra hjärnor för.
-
Här är Livsmedelsverket nya kostråd för äldre
Vissa äldre kan behöva äta lite mer protein än vad yngre personer gör, då proteinet hjälper till att hålla kroppen stark och aktiv. Är man över 75 år behöver man dessutom få i sig mer D-vitamin än tidigare, då hudens förmåga att omvandla solsken till D-vitamin minskar m...
7 Kommentarer -
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
2 Kommentarer
-
Dålig följsamhet - därför tar inte parkinsonpatienter sin medicin
Att inte ta sin medicin enligt läkarens förskrivning eller att helt enkelt strunta i att ta sitt läkemedel kan leda till sämre behandlingseffekt och onödigt lidande. Så varför väljer vissa parkinsonpatienter att inte följa sin ordinerade behandling?
9 Kommentarer -
Frågor och svar om avancerad parkinson-behandling
När ska man börja med avancerad behandling vid Parkinsons sjukdom? Vilka risker finns det? Och vad har de för effekt på icke-motoriska symtom? Här svarar Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, på frågor om avancerad behan...
1 Kommentarer -
Så behandlar man Parkinsons sjukdom
Idag finns ingen behandling som kan bota Parkinsons sjukdom, det finns däremot behandling som kan lindra symtomen. Här är en kort beskrivning på behandlingar och Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård vid Parkinsons sjukdom.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu