Hjärnan gillar chips

Ny forskning visar att hjärnans belöningssystem reagerar kraftfullt vid förtäring av potatischips. Det är tyska forskare som med magnetkamera studerat hur hjärnan reagerar när vi äter potatischips, och jämfört med hjärnans reaktion på annan föda.

Publicerad den: 2013-04-25
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

– Den här forskningen visar att det är 27 områden i hjärnan kopplade till hjärnans belöningssystem som aktiveras när vi äter potatischips, säger Helgi Schiöth, hjärnforskare på Uppsala universitet till svt.

Annan mat med samma sammansättning av fett och kolhydrater hade inte alls samma effekt. Forskarna menar att man kan se en likhet med droger i form av hur det här kan skapa ett beroende.

– När vi får den här kicken då vill vi gärna få den igen, och det här beroendet kan vi nu länka till särskilda neurotransmittorer, till exempel dopaminet i hjärnan, säger Helgi Schiötl.

Annons
Annons

Dopamin, det är den signalsubstans i hjärnan som ger oss den behagliga lyckokänslan, ett slags belöning, som vissa droger och alltså potatischips är ”experter” på att utlösa.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-04-25 13:01 (7 år sen)

    Det är ju för att man tillsätter bla glutamat och andra förstärkare som gör att man blir hungrig när msn äter chips..


Annons
Annons
Annons