Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hantering av tankar och känslor minskar migrän


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-20

Annons

De människor som lider av migrän kan genom träning att hantera vardagen, tankar och känslor minska migränen. Det visar en ny avhandling av Kerstin Hedborg, universitetsadjunkt vid Högskolan i Gävle, skriver SVT Vetenskap.

I avhandlingen har 55 vuxna med migrän fått medverka i ett utbildnings- och träningsprogram via internet under sex månader för att se vilken effekt programmet ger. Där har de fått lära sig om stressfysiologi, vilken betydelse kost, sömn, känslor, fysisk aktivitet och tankemönster har för stresshantering. De fick även bokföra sina symtom.

Annons
Annons

Resultaten visar att 40 procent av deltagarna upplevde att migränen minskat till mindre än hälften. Enligt deltagarna var utbildningen som rörde tankemönster och känslohantering den som gav mest effekt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons