Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gemensam satsning på äldres sjukdomar


Publicerad den: 2010-04-23

Annons

 

Europas ledande forskare satsar nu på en gemensam forskningsstrategi, Joint Programme on Neurodegenerativ Disease (JPND), för att öka kunskapen kring neurodegenerativa sjukdomar.

Det är 24 EU-länder som tillsammans enats om att sträva efter de mål som arbetats fram i JPND. Detta ska ske med hjälp av en kommitt&eacute bestående av 15 stycken experter inom området. I takt med en stigande ålder ökar risken för att drabbas av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers sjukdom och i Europa blir befolkningen allt äldre. Att förstå orsakerna till varför dessa sjukdomar uppstår är viktigt och målet med JPND är tidigt ställda diagnoser, förbättrade behandlingar samt ökad livskvalit&eacuten hos de som drabbas. Antalet personer över 65 år förväntas öka från dagens 16 procent till 25 procent år 2030. Kostnaden för behandling av neurodegenerativa sjukdomar i Europa beräknades under 2006 vara runt 72 miljarder euro och speciellt Alzheimers sjukdom är särskilt kostsam för samhället då det krävs behandling under mycket lång tid.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.