Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Friskare 70-åringar idag – men försämringen går snabbare 

De som passerat 70 år i början av 2000-talet hade bättre kognitiva förmågor än 70-åringarna på 1970-talet. Men när dessa förmågor börjar försämras går nedgången snabbare än förr, det visar en avhandling från Göteborgs universitet. Detta kan det bero på!


Publicerad den: 2018-05-30
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Friskare 70-åringar idag – men försämringen går snabbare 
Annons

I sin avhandling har doktoranden Peter Karlsson gjort jämförande analyser av data på olika generationers 70-till 79-åringar i Göteborg. Detta visade avhandlingen: 

De som passerat 70 år i början av 2000-talet hade bättre kognitiva förmågor än personer i samma ålder på 70-talet.  Att senare generationers äldre är piggare går i linje med tidigare forskningsresultat, men här kunde man också se att försämringen, när den väl hade börjat, gick snabbare för de senare generationerna.  

Senare generationer tränar hjärnan mer

– Det kan exempelvis bero på vad som inom forskningen kallas selektiv överlevnad. Det vill säga att de som uppnått hög ålder på sjuttiotalet var de friskaste individerna i den generationen, medan gruppen 70-åringar på 2000-talet representerade mer ett genomsnitt av hela sin generation, säger Peter Karlsson i ett pressmeddelande.  

Annons
Annons

Men det kan också finnas en annan förklaring menar Peter Karlsson: hjärnans reservkapacitet.  

Då informationsflödet i samhället har ökat gör det också att våra hjärnor får mer träning, detta kan i sin tur gör att hjärnan får mer kapacitet.   

– De här olika faktorerna pekar mot att senare födda gruppers hjärnor har större reservkapacitet än tidigare födda. 

Bättre kost och att vi generellt håller oss allt friskare spelar även in. Men samtidigt ökar skadorna på hjärnan ju äldre man blir.  

– De här skadorna kompenseras av hjärnans reservkapacitet. Men när väl skadorna blir så omfattande att inte heller reservkapaciteten räcker till bryter troligtvis också försämringarna igenom snabbare, säger Peter Karlsson. 

Kan bli ett inslag i debatten om pensionsålder 

Dessa fynd skulle kunna ha betydelse för debatten om vad en rimlig personsålder är, menar Peter Karlsson.  

– Visst håller vi oss friskare allt längre upp i åldrarna. Men att nedgången går snabbare när den väl sätter in kan påverka kvaliteten i de år en pensionär har kvar, säger Peter Karlsson. 

Annons
Annons

  Källor

 • Göteborgs universitet - https://samfak.gu.se/aktuellt/nyheter/nyheter_detalj//dagens-aldre-friskare---men-tappar-formagor-snabbare-nar-forsamringen-borjar.cid1570258

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-05-31 22:53 (5 år sen)

  Intressant De allra flesta vill ju vara friska och samtidigt leva länge ! Jag är 60 år och ny förlovad för tredje gången. Jag vill leva länge med min nya vän????

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-30 17:30 (5 år sen)

  Mycket intrrsssnt och klargörande. Dock något skrämmande, eftersom jag är 79 åt och känner igen mig och de växande symptomen.

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-30 14:48 (5 år sen)

  Intressant! Alltså kan vara av värde att arbeta längre än till 65 om det ör roligt och givande , annars absolut icke oavsett orsak till den försämring som sker. Känner själv att min kognitiva förmåga vid snart 80 år är på nedgång. Kopplingarna går iaf långsammare, även om jag stundtals kan överraska mig själv med snabba svar ibland.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons