Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Forskare varnar: Måttfullt drickande också skadligt

Det är inte bara stora mängder alkohol som kan skada hjärnan – även måttliga intag ser ut att ge negativa effekter. Fynden kommer från en ny brittisk observationsstudie. Enligt forskarna stödjer detta bilden av att dryckesvanor som anses vara normala har skadliga konsekvenser för hälsan.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-07
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det är känt sedan tidigare att exempelvis minnet kan försämras till följd av hög alkoholkonsumtion. Men det råder delade meningar om hur hjärnan påverkas av att dricka med måtta. Det här är något som brittiska forskare nu tittat närmare på.

I studien ingick 550 personer från Storbritannien vilka följdes i 30 år. Varje vecka samlades data in för alkoholkonsumtion och deltagarna fick regelbundet utföra kognitiva tester.

Forskarna utgick från att ett standardglas innehöll 8 gram ren alkohol. Ett svenskt standardglas innehåller däremot 12 gram, vilket motsvarar en 33 cl starköl. I Sverige ligger riskgränsen på 24 gram ren alkohol per dag för män och 15 gram för kvinnor.

Annons
Annons

Måttligt drickande riskfyllt 

Enligt resultaten fanns ett samband mellan hög alkoholkonsumtion och nervcellsdöd i delen av hjärnan som har betydelse för minnet och rumsuppfattning. Men även personer som drack mellan 14 och 21 standardglas i veckan, vilket motsvarar uppemot 168 gram ren alkohol, hade en tre gånger högre sannolikhet för nervcellsskador. Detta jämfört med nyktra individer. Det skriver Dagens medicin. 

Personer som drack mycket eller måttligt hade också sämre resultat i ett särskilt kognitionstest där de snabbt skulle rabbla ord på en särskild begynnelsebokstav.

Forskarna kunde heller inte se att små mängder skyddar mot demens, vilket tidigare forskning antytt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons