Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förlamad kan gå efter transplantation av näsceller

En förlamad man har fått känseln tillbaka med hjälp av näsceller. Genombrottet tros innebära livsomvälvande förändringar för många ryggmärgsskadade.
Annons

– Jag tror att vi nu har öppnat dörren för att kunna behandla ryggmärgsskador som kommer att få patienter att kunna lämna rullstolarna, säger forskaren Geoffrey Raisman till The Independent.

Enligt Dagens Nyheter upptäckte Raisman och hans kollegor att vissa celler som finns i näsan kan reparera skadade nervfibrer som känner av lukter. De här speciella cellerna opererades sedan in i ryggmärgen på en förlamad man. Mannen hade blivit av med all känsel och rörelseförmåga från midjan och nedåt efter att ha blivit knivhuggen i ryggen i ett överfall. Från läkare hade han fått höra att chansen att han skulle få tillbaka känseln var minimal – mindre än en procent.

Annons
Annons

Men ungefär ett halvår efter att mannen fått näscellerna inopererade i ryggen kände han för första gången att ett liggsår på höften gjorde ont. I en intervju med BBC beskriver mannen hur han upplevde att för första gången känna sin underkropp igen:

Annons
Annons

– När det börjar komma tillbaka känns det som om ditt liv kommer tillbaka igen, som om du föds på nytt, säger mannen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.