Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förebyggande medicin mot tinnitus

Ny forskning, som publiceras i tidskriften PNAS, visar att epilepsimedicin kan motverka tinnitus. Medicinen har bara testats på möss än så länge och medicinen måste sättas in redan när personen utsätts för det skadliga ljudet.
Annons

Tinnitus förekommer hos cirka 10-15 procent av Sveriges befolkning. Personer med tinnitus upplever ett ständigt surrande brus eller pipande tjut i huvudet, anledningar till varför man får tinnitus kan vara många. Ungefär en tredjedel av alla som lider av tinnitus har drabbats i samband med bullerskada.

Än så länge kan man inte bota tinnitus men den går att lindra. Behandlingsformen som har starkast stöd för att den faktiskt hjälper är kognitiv beteendeterapi inom psykologi.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-17 06:00 (11 år sen)

    / Mary, je1 passei por tudo isso, alie1s, tenho apdasso. Nunca fiquei muito tempo sozinha, e depois de um relacionamento longooo(e que ne3o acabou nada bem) resolvi ficar sozinha.Mas meus amigos, familia, me olham como se eu tivesse algum problema grave, ne3o acham normal ainda estar sozinha e ne3o estar nenhum pouco preocupada com meu tempo de solteirice.Ale9m de tudo que vocea citou, passei por uma situae7e3o igualmente constrangedora.Conheci, casualmente, um amigo de um amigo, ele ficou interessado, eu je1 tinha correspondido aos olhares, ele pediu pra nosso amigo em comum apresenta-lo formalmente. E ai, fudeu tudoo Parece que meus amigos viram ali a chance de me desencalhar, e deram tanta fore7a, mas tanta, que sf3 faltaram me ofercer em uma bandeja que o cara saiu fora.Nunca mandei recado pra ele por ningue9m, mas os amigos em comum, sempre falvam pra ele Ela perguntou por vc , je1 ligou pra ela hoje? Oo

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-19 23:35 (11 år sen)

    DyBwQG Very good blog. Cool.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-3 01:40 (11 år sen)

    AiibXU Really informative blog article.Really thank you! Will read on...

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-2 19:46 (11 år sen)

    Im obliged for the blog article.Thanks Again.

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-26 17:06 (11 år sen)

    5gFsuE Looking forward to reading more. Great article post.Much thanks again. Really Cool.

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-12 09:32 (11 år sen)

    Fortfarande detta mantra att tinnitus inte går att bota!
    Netdoktor bör inte per automatik repetera gamla åsikter om att man inte kan bli fri från oljudet. Många, många har sluppit sin tinnitus genom olika typer av spänningsbehandling, främst i käkar och nacke. Spända musklers smärtsignaler "svämmar över" och vidarebefordras via, med hörselnerven, gemensamma kopplingskärnor i nackrosetten upp till hörselcentrat där smärtsignalen då tolkas som ljud, dvs tinnitus. Att en del som inte hänger med tillräckligt fortfarande tror att tinnitus inte går att bota beror på att dessa tillfrisknanden inte registreras av hälso- och sjukvården. Alltså finns de inte...
    /Björn Mathlein

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-19 20:42 (11 år sen)

    586rBx Really informative article.Much thanks again. Really Cool.

  • Avatar 2013-05-30 18:38 (11 år sen)

    Jag har haft tinnitus sedan 1968 och samtidigt tagit epilepsimedicin. Jag har inte kunna märka att medicinen haft någon positv påverkan på min tinnitus.
    Med vänlig hälsning/LA

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-30 06:48 (11 år sen)

    Hej! Jag har haft tinnitus i 25 år antagligen i samband med buller i mitt yrke som byggnads trä arbetare. Eftersom det är en smygande skada så vet jag inte exakt vad som orsakat den. Men ibland är det mer tjut och däremellan så är det mindre, beroende på hur mycket jag tänker på det. Jag vet att tinnitus inte går att bota men att den går att lindra med hörapparat. Nackdelen med det är att då får du ett nytt ljud som man skall lära sig och det fungerade inte för mig. KBT kanske kan hjälpa men jag måste säga att det definitivt inte är en psykisk sjukdom! Det är lätt att sätta tinnitus i ett fack det är en verklig sjukdom. KBT inom psykologi om det hjälper vet jag inte. Men sluta med att sätta tinnitus i Psykologi-facket.

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-29 21:41 (11 år sen)

    Dem på planetern Erudan brukar de sända tinitus signaler från hammaren till trumhinnan tror jag det är och det tager inte längre tid är upplevt inom 5 minuter, beroende hur noggranna de har varit för dess omgång.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.