Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Demens: Hjärnskada kan få konsekvenser flera år senare 

Risken för att insjukna i demens är högre hos personer som till exempel fått ett slag i huvudet, även flera år senare i livet, visar en ny studie.  


Publicerad den: 2018-01-31
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Demens: Hjärnskada kan få konsekvenser flera år senare 
Annons

– Att det finns ett samband mellan skallskador och demens visste vi men att den förhöjda risken finns kvar ännu 30 år efter skadan var överraskande, säger professor Peter Nordström vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.  

Forskarna har via databaser följt svenskar 3,3 miljoner svenskar som är äldre än 50 år. Och för att se hur stor risk det är att utveckla demens med en skallskada jämförde forskarna personer som diagnostiserats med en traumatisk skallskada (164 000 personer) med de som inte hade det.  

LÄS MER: Varför blir man dement?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

LÄS MER: Demens hos äldre

Annons
Annons

Fortfarande hög risk efter 30 år

Resultatet visade att risken för att insjukna i demens är störst under det första året efter skallskadan (fyra till sex gånger högre, jämfört med kontrollgruppen). Sedan sjunker risken.  

Men fortfarande efter 30 år kunde forskarna se att de skallskadade hade en högre risk att drabbas av demens, hela 25 procent ökad risk.  

Av resultaten visar att demensrisken ökar såväl efter en allvarlig traumatisk skallskada som efter flera lindriga skallskador, medan en enstaka lindrig skallskada bara ger en mindre riskökning. 

– En reservation dock för att detta är en observationsstudie. Det innebär att det inte är säkert att alla samband vi har funnit är direkta orsakssamband. Man kan inte helt utesluta att det kan finnas andra skillnader mellan grupperna än själva skadan som kan bidra till att personer med skallskada också löper högre risk att drabbas av demens, säger Peter Nordström i pressmeddelandet.

LÄS MER: Demenssjukdomens åtta faser

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/nyheter/nyhetsvisning//skallskada-okar-risk-for-brdemens-annu-efter-30-ar.cid289761

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons