Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dataspel kan ge förbättrad syn

Annons

Dataspel kan ha en positiv effekt på synen, det visar en ny pilotstudie som gjorts av amerikanska och israeliska forskare. Enligt studien förbättras ögonens kontrastkänslighet hos de personer som spelar actionspel. För att komma fram till detta fick en grupp personer, som vanligtvis inte spelar dataspel, testa att spela det actionfyllda spelet Call of Duty 2 och i dessa fall kunde man se att kontrastkänsligheten förbättrades. Vilket innebär att man bättre kan avgöra var gränsen går för ljusa och mörka kontraster. Ibland kan den förmågan bli sämre med åldern. Men samtidigt som studien visade att de som spelade actionspel förbättrade sin kontrastkänslighet, fick en testgrupp som spelade det långsamma spelet The Sims 2 inte samma förbättring. Och studien får även viss kritik.

– Det finns en del metodologiska problem med studien som gör att det är svårt att dra så långtgångna slutsatser, men det är en kul id&eacute, säger professor Per Söderberg vid Uppsala universitet till Vetenskapsradion. Söderberg menar dock att dataspel kan visa sig vara ett bra alternativ för vissa patienter efter hjärnblödning.

– Då skulle man kunna tänka sig att använda det här som en typ av terapi, om det verkligen visar sig att dataspelande verkligen är bra för synen, avslutar Per Söderberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons