Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blått ljus – nytt hjälpmedel mot Parkinson

Annons

I en studie har forskare kommit fram till att blått ljus kan avslöja vilka celler i hjärnan det är som reagerar positivt vid så kallad djup hjärnstimulering av bland annat Parkinsonpatienter. Det är forskare vid Stanford University i USA som utvecklat en teknik som i framtiden förhoppningsvis ska kunna vara en hjälp vid behandling av Parkinsons sjukdom. Forskarna menar att det hittills varit okänt vilka celltyper i hjärnan som är de intressanta för behandlingen. Därför använde de sig av en teknik där de behandlade nervcellerna i subtalamus, så att de blev känsliga för blått ljus och implanterade sedan en optisk fiber i hjärnan på råttorna. Och när forskarna kopplade på blinkande blått ljus syntes en förbättring bland råttornas Parkinsonliknande symtom. Och när det blåa ljuset blinkade långsammare blev mössen istället sämre.

Det är vid så kallad deep brain stimulation, DBS, som nervsignalerna i hjärnan blockeras med högfrekvent ström via elektroder som placeras djupt inne i hjärnan. Och enligt forskarna visar resultatet på råttorna att tekniken med optiskt ljus öppnar upp för nya sätt att använda DBS, plus att det visar på en teknik som kan användas för att kartlägga de elektriska kopplingarna i hjärnan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.