Är du och din bästa vän lika? Här är förklaringen
Varför blir vi bra vänner med vissa och andra inte? Jo, det har bland annat med era hjärnor att göra, visar en ny studie.

Lider du av migrän?
Delta i undersökning som syftar till att öka kunskapen om hur personer med migrän upplever tillståndet och den vård de får.
Vi har hört det förut: ”Lika barn leka bäst”, och det verkar faktiskt ligga en del sanning i den gamla klyschan.
För att utforska de sociala banden hos människor lät forskare vid University of California, Los Angeles, skanna hjärnan på 42 klasskompisar medan de tittade på olika videoklipp.
Vissa personer kan ju till exempel tycka att ett romantiskt klipp är rörande, medan andra tycker att det är lite töntigt. Därför fick de titta på olika klipp som skulle ge olika reaktioner, som komedi, dokumentär och debatt.
Multipel skleros? "Att bara få prata med någon i samma situation kan betyda oerhört mycket när man lever med MS." Läs mer »
Ser världen på liknande sätt
Det forskarna upptäckte var då att aktiviteten i delar av hjärnan som hanterar känslomässiga reaktioner och tolkar sinnesintryck var mer lika hos de som var nära vänner, om man jämförde med personer som inte hade lika bra kontakt.
Forskarna menar till och med att man kan använda sig av denna metod för att identifiera personer som förmodligen är vänner och tvärtom. Allt beror på hur synkade personernas hjärnaktivitet är.
Forskargruppen planerar nu att undersöka om människor från början söker sig till människor som ser världen på samma sätt som de gör, eller om vi blir mer lika när vi har delat erfarenheter och har umgåtts med varandra.
Har du frågor eller funderingar om MS? Få svar och diskutera med andra patienter, moderator och medicinjournalist i Forum MS. Du kan vara anonym »
Öka din kunskap om MS
Utbildning där du som lever med MS eller är anhörig till någon med MS får lära dig mer om behandlingsmöjligheter, vad som gäller vid vaccinationer och olika bromsmediciner och vilka rättigheter och möjligheter man har som patient med MS.
- Nature Communications - http://www.nature.com/articles/s41467-017-02722-7
- Forskning & Framsteg - https://fof.se/artikel/hjarnkamera-avslojar-vanskap
- The Telegraph - http://www.telegraph.co.uk/science/2018/01/30/friends-really-wavelength-brain-scans-show/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu