Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Är du och din bästa vän lika? Här är förklaringen

Varför blir vi bra vänner med vissa och andra inte? Jo, det har bland annat med era hjärnor att göra, visar en ny studie. 


Publicerad den: 2018-01-31
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Är du och din bästa vän lika? Här är förklaringen
Annons

Vi har hört det förut: ”Lika barn leka bäst”, och det verkar faktiskt ligga en del sanning i den gamla klyschan. 

För att utforska de sociala banden hos människor lät forskare vid University of California, Los Angeles, skanna hjärnan på 42 klasskompisar medan de tittade på olika videoklipp.

Vissa personer kan ju till exempel tycka att ett romantiskt klipp är rörande, medan andra tycker att det är lite töntigt.  Därför fick de titta på olika klipp som skulle ge olika reaktioner, som komedi, dokumentär och debatt. 

Annons
Annons

Ser världen på liknande sätt 

Det forskarna upptäckte var då att aktiviteten i delar av hjärnan som hanterar känslomässiga reaktioner och tolkar sinnesintryck var mer lika hos de som var nära vänner, om man jämförde med personer som inte hade lika bra kontakt. 

Forskarna menar till och med att man kan använda sig av denna metod för att identifiera personer som förmodligen är vänner och tvärtom. Allt beror på hur synkade personernas hjärnaktivitet är. 

Forskargruppen planerar nu att undersöka om människor från början söker sig till människor som ser världen på samma sätt som de gör, eller om vi blir mer lika när vi har delat erfarenheter och har umgåtts med varandra. 

 

Annons
Annons

    Källor

  • Nature Communications - http://www.nature.com/articles/s41467-017-02722-7
  • Forskning & Framsteg - https://fof.se/artikel/hjarnkamera-avslojar-vanskap
  • The Telegraph - http://www.telegraph.co.uk/science/2018/01/30/friends-really-wavelength-brain-scans-show/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons