Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Äldre hjärnor kan förnyas

Det går att få åldrande hjärnor mer flexibla, enligt en ny studie som både svenska och amerikanska forskare ligger bakom ”Vi ser att nervsystemet går att förändra”, säger professor Abdul Kadir H. Mohammed.

Publicerad den: 2015-05-11

Annons

I tidigare studier har man kunnat visa att hjärnvävnaden är anpassningsbar och att plasticiteten kan förbättras med hjälp av visuell stimuli och fysisk aktivitet. Däremot har man inte vetat om även åldrande hjärnor kan fås mer flexibla med synstimulering.

Men nu är svenska och amerikanska forskare svaret på spåren. Tillsammans har de identifierat förändringar i hjärnvävnaden hos individer mellan 65 och 85 år.

– Vi ser att nervsystemet går att förändra, men det återstår att studera om effektens storlek påverkas av åldersskillnader, säger Abdul Kadir H. Mohammed som är professor i psykologi vid Linnéuniversitetet och en av forskarna bakom studien, till Forskning och Framsteg.

Annons
Annons

Fick titta på blinkande ljus

Experimentet utfördes vid Harvard Medical School i Boston och totalt deltog 17 personer med en genomsnittsålder på 74 år. Deltagarna fick titta på en videoskärm med ett schackmönster som blinkade nio gånger i sekunden under totalt två minuter. För att forskarna skulle kunna studera försökspersonernas gensvar på det blinkande ljuset hade man fäst elektroder vid deras huvuden.

Det visade sig att synstimuleringen ökade plasticiteten i hjärnans syncentrum. Nu vill forskarna vidareutveckla experimentet och testa metoden på fler äldre personer.

– I den förra gruppen var alla högutbildade. De hade fått mycket stimuli tidigare i sitt liv, vilket kan ha påverkat resultatet, säger Abdul Kadir H. Mohammed till tidningen. 

Studien är publicerad i tidskriften Brain Research Bulletin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons