Nyhet | Neurologi

Enkelt att träna upp ett superminne

Glada nyheter för er som drömmer om en mer alert hjärna. Även amatörer kan nämligen öva upp sitt minne till samma nivå som de snillen som tävlar i minnessport.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-13
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

I den nyligen utförda studien jämförde forskare hjärnan mellan minnesatleter, vilka har som expertis att komma ihåg långa ord eller sifferserier på tid, och personer som precis börjat träna upp sitt minne.
Först fick 23 minnesatleter i uppgift att memorera ett antal ord och lyckades då i genomsnitt memorera 72 stycken på 20 minuter.

Superminne efter fyra månader

När nybörjarna fick samma uppgift kunde de till att börja med memorera i genomsnitt 40 ord. Men efter att de också blivit introducerade för den minnesteknik som minnesatleterna ofta använder, utvecklades de snabbt. Efter fyra månaders var de nästan lika duktiga som världsmästarna själva.

Undersökningen som är gjord vid Stanfords universitet visar därmed på att de två system vi har i hjärnan som samarbetar när vi ska komma ihåg objekt går att träna upp – bara vi är medvetna om att de finns.

Annons
Annons

Läs också: Äldres minne bättre av träning

Känd minnesteknik

Den presenterade minnestekniken användes redan av gamla grekiska och romerska tänkare och går till så att man placerar ut det man ska minnas på olika, för en själv kända platser. Genom metoden omvandlar man därmed abstrakt och svårtillgänglig information till minnen som blir lättare att processas i hjärnan.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons