Malignt neuroleptikasyndrom
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!
Vad är malignt neuroleptikasyndrom?
Malignt neuroleptikasyndrom är ett tillstånd som då och då uppstår hos personer som använder så kallade neuroleptika som bland annat används vid behandling av schizofreni och mani.
Den exakta orsaken till syndromet är oklar, men tycks ha att göra med läkemedlets påverkan av signalämnen i hjärnan. Sannolikt uppträder tillståndet hos omkring 5–6 % av alla som använder de här läkemedlen. De flesta uppvisar få symtom men i sällsynta fall blir ett malignt neuroleptikasyndrom mycket allvarligt.
Vilka symtom ger malignt neuroleptikasyndrom?
Det vanligaste är att symtomen inträder en kort tid efter insättning av det antipsykotiska läkemedlet, vanligtvis inom de två första veckorna. Vanliga symtom är muskelstelhet, ofrivilliga rörelser i armar och ben, skakningar, förvirring, tal- och sväljsvårigheter och hög feber. Pulsen kan bli snabb och blodtrycket kan bli instabilt. I allvarliga fall kan patienten drabbas av koma.
Diagnos
Diagnosen ställs baserat på de karaktäristiska symtomen. En noggrann läkarundersökning genomförs för att utesluta att det finns andra orsaker till symtomen. Dessutom tas blodprover.
Behandling
Det viktigaste är att sluta med alla neuroleptika. Hos de flesta gör detta att tillståndet går över av sig självt. Ofta används också läkemedel som kan dämpa symtomen och som möjligtvis kan förbättra prognosen.
FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!
Prognos
De flesta fallen är lindriga och går över efter en till tre veckor med god behandling. Ibland kan ett malignt neuroleptikasyndrom dock bli mycket allvarligt och medföra dödsfall. Tidig diagnos samt att omedelbart upphöra med det utlösande läkemedlet är viktiga faktorer med tanke på prognosen.