Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sängvätning vanligare bland pojkar och barn med ADHD


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-03-22

Annons

Gamla föreställningar om att sängvätning hos barn kan orsakas av psykisk stress eller psykiatriska problem stämmer inte. Det säger Tryggve Nev&eacuteus, överläkare och lektor vid institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa, Uppsala universitet i en intervju med Netdoktor.

– Psykisk stress bidrar inte mycket alls. Nattvätning hos barn är huvudsakligen en kroppslig medfödd åkomma som brukar växa bort. Orsakerna till nattvätning är alltså inte huvudsakligen psykiatriska. Det finns däremot tre olika kroppsliga faktorer som spelar in på olika sätt, förklarar Tryggve Nev&eacuteus.

De kroppsliga faktorerna är centrala men sängvätning hos barn kan leda till psykologiska problem. Studier visar att många barn med enures lider av dåligt självförtroende. Det finn även studier som visar att det är vanligare med nattväta och/eller dagtida inkontinens hos barn med ADHD problematik eller andra neuropsykiatriska störningar. Varför vet man inte.

Annons
Annons

– Man känner inte riktigt till varför, men de är helt klart överrepresenterade. Vi vet inte ens om det ena beror på det andra eller ens om de har en gemensam orsaksfaktor på hjärnstamsnivå. Men det är inte så att barn med till exempel ADHD kissar på sig för att de har dålig koncentration. Det är mer komplext än så. Barn kissar på sig av kroppsliga skäl, förklarar Nev&eacuteus.

Läs hela intervjun med Tryggve Nev&eacuteus

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.