Samband mellan ADHD och kostbyte


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-02-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

The Lancet, en väletablerad skolmedicinsk tidskrift ställer sig för första gången bakom den kontroversiella uppfattningen att adhd har samband med vad vi äter, skriver Svenska Dagbladet.

Orsakerna till adhd är fortfarande okända trots att alltfler barn liksom vuxna får diagnosen adhd. Artikeln som The Lancet väljer att publiceras är baserad på en holländsk studie.

De holländska forskarna rekryterade 100 barn mellan fyra och åtta år gamla med diagnosen adhd. De delades in i två lika stora grupper, där ena gruppen fick ingå i ett program med reducerat intag av livsmedel, medan den andra gruppen åt som vanligt.

Studiens utgångspunkt byggde på att adhd skulle kunna kopplas till allergi och överkänslighet mot viss mat. Den grupp med reducerat intag fick därför äta kost bestående av tio livsmedel som inte ger upphov till allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

– Av de 41 barn som fullföljde kostomläggningen kunde vi påvisa märkbara förbättringar hos 32, det vill säga 64 procent, säger professor Jan Buitelaar från Radboud-universitet i Nijmegen som lett studien.

– Vi såg också att dessa barn försämrades när de började äta normalt igen. Det innebär att så mycket som mer än vartannat fall av adhd skulle kunna ha kostanknytning, slår han fast.&nbsp

Svenska Dagbladet skriver att studien troligtvis kommer att få stor uppmärksamhet då sambandet mellan adhd och kost tidigare bara hävdats inom den alternativa medicinen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Leif Söärensen 2015-09-23 11:41 (4 år sen)

    Hejsan. jag undrar om ngn möjligtvis har reflekterat över om de neurologiska "sjukdomarna" kan bero på evolution, alltså att hjärnan håller på att utvecklas mer, vilket i övergången kan uppfattas som problem, innan man har lärt sig att hantera den enorma mängden information.
    Jag kan tänka mig att detta kan vara möjligt.

    Mvh: Leif Sörensen
    Diagnos: ADHD med kombinerad art


Annons
Annons
Annons