Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Puberteten allt tidigare

Annons

Pojkar och flickor&nbsptycks hamna i puberteten allt tidigare, och en tänkbar orsak till det kan vara kemikalier i vår närmiljö. Det hela har uppmärksammats i Danmark där den världsberömda kungliga gosskören börjar få problem&nbspdå många av&nbspde 13-åriga pojkarna som&nbspska ut på världsturn&eacute&nbsphar kommit i målbrottet. Trenden är tydlig och körens ledare Ebbe Munk har fört statistik över körmedlemmarnas målbrottsdatum sedan 1987. Och enligt Ebbe Munks noteringar kommer pojkarna i kören i målbrottet cirka ett halvår tidigare nu jämfört med för 20 år sedan.

Men det är inte bara pojkar som kommer i puberteten tidigare, utan det gäller även flickor. Enligt en dansk studie får danska flickor bröst allt tidigare. Forskare vid Rigshospitalet i Danmark har undersökt över 2 000 skolflickor mellan år 1991 och 2006 och kommit fram till att det skett en markant förändring. År 1991 började flickorna få bröst vid knappt 11 års ålder, och ungefär 15 år senare fick flickor bröst i genomsnitt ett helt år tidigare. Det här både förvånar och oroar forskarna.

Övervikt tros dock&nbspinte vara den bakomliggande faktorn, utan i stället misstänker forskarna att hormonstörande kemikalier kan vara orsaken. Den danske forskaren Anders Juul och hans kollegor vill nu undersöka om ftalater och parabener, hormonliknande kemikalier, kan vara orsaken till flickors tidiga bröstutveckling. Forskarna har hittills tagit tusentals blod- och urinprov från flickorna som deltar i studien. Nu analyseras proverna och redan nu har forskarna kunnat identifiera ftalater i alla urinproverna från flickorna. Däremot är det ännu för tidigt att dra några slutsatser, men i djurförsök har vissa ftalater visat sig påverka djurens förmåga till fortplantning. I andra studier av människor finns det tydliga samband mellan ftalater och mänskliga sjukdomstillstånd, som astma och allergi, adhd och autism.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons