Pakistanska syskon bakom lösningen på jobbiga svettningar

Hur kan fem pakistanska syskon hjälpa personer som lider av att svettas för mycket? Det kan låta märkligt, men forskare har hittat en genmutation i familjen som kan vara nyckeln till att minska svettningar.

Publicerad den: 2014-10-22
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Att kunna svettas är livsviktigt. Svettningar skyddas oss från att bli överhettade av fysisk ansträngning eller feber. Men idag är det vanligaste problemet att man tycker att man svettas för mycket. Runt två procent av befolkningen lider av hyperhidros med svettningar från till exempel händer, fötter och armhålor.

Nu har svenska forskare identifierat den gen som gör att vi svettas – och upptäckten kan i sin tur leda till att man kan utveckla en metod för att svettas mindre. Upptäckten gjordes när genetikern Niklas Dahl undersökte en pakistansk familj, där fem barn hade en ovanlig sjukdom som gör att de inte kan svettas.

Annons
Annons

Enligt SVT hade läkarna inte kunnat hitta något anatomiskt fel på barnen, som var tvungna att lindas in i blöta tyger och sitta i en sval källare när temperaturen steg. Men när Niklas Dahl och hans forskargrupp analyserade barnens arvsmassa upptäckte de att alla hade en mutation på en och samma gen. Forskarna har ännu inte kommit på hur syskonen ska kunna få hjälp, men däremot personer som svettas för mycket. Genom att dra ner på produktionen av det protein som sätter igång svettningen skulle man kunna hitta en metod mot svettningar.

Annons
Annons

– Jag och en medarbetare har faktiskt testat på oss själva, och vi lyckades dra ner på svettproduktionen med 60 procent på de hudytor som vi testade, säger Niklas Dahl till SVT.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons