Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya rön löser adhd-gåtan

Annons

Nu kan forskare för första gången visa hur hjärnan fungerar hos personer med adhd. Det visar en studie som amerikanska forskare ligger bakom.&nbspHans Forssberg, professor vid Karolinska institutet&nbspanser att&nbspden nya upptäckten kan&nbspleda till skräddarsydda behandlingar i framtiden.
– Det här är första gången det bekräftats i en studie att personer med adhd har ett annorlunda belöningssystem i hjärnan än andra. Det har vi hittills bara sett i djur- och beteendestudier, säger Hans Forssberg, professor i barnneurologi och adhd-forskare vid Karolinska institutet.

Ungefär var tjugonde svensk har adhd som påverkar deras vardagsliv. Adhd är en funktionsnedsättning som kan ge koncentrationssvårigheter, överaktivitet och låg impulskontroll. Under en längre tid har forskare misstänkt att personer med adhd har en obalans i hjärnan av signalämnet dopamin. Och nu påvisar den amerikanska forskaren Nora D Volkow för första gången i en studie på människor att personer med adhd har ett lägre flöde av signalämnet dopamin i två områden i mitten av hjärnan. Det är just de områdena som är centrum för vårt belöningssystem, som styr vår motivation att göra saker.

Totalt studerade Nora D Volkow och hennes kollegor aktiviteten hos 53 vuxna personer med adhd med hjälp av en så kallad PET-kamera. Resultatet jämfördes sedan med en kontrollgrupp med 44 personer som inte har adhd.
– Vi kunde se att dopaminaktiviteten var lägre hos dem med adhd. Det förklarar deras symtom som koncentrationssvårigheter och låg impulskontroll, säger Nora D Volkow, som är chef för National institute on drug abuse i USA.

Annons
Annons

Studien visar att när en person med adhd får ett nytt intryck stiger nivån av dopamin till en toppnivå, på samma sätt som det&nbspgör för personer utan adhd. Skillnaden är dock att nivån av dopamin minskar&nbspsnabbt när en med adhd&nbspnås av ett nytt intryck medan den hos personer utan adhd&nbsphåller i sig en stund.
– Belöningssystemet reagerar alltså snabbare på nya intryck hos den som har adhd. Våra fynd ger också en biologisk förklaring till varför personer med adhd oftare än andra blir missbrukare. Droger ger snabb tillfredsställelse, säger Nora D Volkow.

Enligt Volkow och hennes forskarkollegor kan den nya upptäckten leda till nya skräddarsydda behandlingar vad gäller såväl nya läkemedel som beteendeterapier.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons