Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya fynd kring autism

Barn med autism har ofta svårt att kommunicera och förstå känslostämningar. Nu har forskare med hjälp av magnetröntgen för första gången kunnat visa avvikelser i samverkan mellan olika delar av autistiska barns hjärnor.
Annons

Talet är centralt för att ett barn ska utvecklas normalt, bebisar riktar stor nyfikenhet och uppmärksamhet på mänskliga röster, barn med autism brukar däremot vara ointresserade vilket tros vara en bidragande orsak till att de utvecklar svårigheter med socialt samspel och kommunikation.

I studien visade det sig att hos barn med autism var det låg samverkansgrad mellan hjärnans talcentrum och belöningssystem. Enligt forskarna kan det hindra barnen från att engagera sig i talspråket på samma sätt som sina jämnåriga kamrater.

Barnen hade också låg grad av samverkan mellan de områden i höger hjärnhalva som är specialiserade på att känna igen betoningar och tonfall och de områden av hjärnan som tolkar känslomässiga signaler. Ju svagare förmågan till samverkan var mellan hjärnans olika delar, desto större problem hade barnen att kommunicera.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-06-24 22:54 (11 år sen)

    Alltså BÖR varje barn med talsvårigheter undersökas av barnpsykiater. Det räcker inte alltid med en logoped.....förlåt provokationen MEN varje missad autist är en miss.
    hans

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-19 13:10 (11 år sen)

    Nu vet vi detta. Hur kan vi då hjälpa barnen att tala och förstå. Kan dessa forskningsresultat hjälpa oss att hjälpa?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.