Ny metod kan lindra Tourettes


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-05-27
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Magnetisk stimulering kan hjälpa ungdomar med Tourettes syndrom. Bar- och ungdomspsykiatriska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är först i landet att pröva denna metod, skriver Uppsala Nya Tidning.

Förhoppningen är att den nya behandlingsmetoden ska fungera för de ungdomar som inte hjälpts av vare sig beteendeterapi eller behandling med läkemedel.&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp

Annons
Annons

Hittills har fyra patienter behandlats och det är därför alldeles för tidigt för att säga eller avgöra hur bra metoden faktiskt är. En tidigare studie från Italien har visat på lovande resultat.

Najah Khalifa, barnneurolog och forskare säger till UNT att en de redan nu sett att en av ungdomarna så gott som har blivit av med sina tics efter behandlingen. Tourettes syndrom kännetecknad av just tics i form av blinkningar, grimaser eller andra typer av ofrivilliga rörelser och även av ljud och läten.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons