Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Missbrukare får amfetamin på recept

Annons

Över 200 personer i Sverige som lider av alkohol- drogmissbruk får amfetamin eller amfetaminliknande preparat utskrivna på recept. Det visar en registerstudie som Socialstyrelsen gjort. Bo Bergman, psykiater vid Läkemedelsverket, menar att detta bara är toppen av ett isberg och anser att det är mycket beklagligt.
– Det säger sig ju självt att det inte är så lyckat. Man ska ju inte ge missbrukare potentiella missbruksmedel.

Under det senaste kvartalet ifjol behandlades drygt 14 000 personer för adhd med antingen amfetamin eller metylfenidat, en centralstimulerande substans som ingår i bland annat Concerta och Ritalin. Och av dessa fick 221 även medel mot alkohol- eller opiodberoende, som Antabus respektive metadon eller Subutex.
– Man ska inte ge de här preparaten till missbrukare, eftersom det kan göra saken etter värre. Det är svårt att veta hur läkarna resonerat och man kan tänka sig att det, i något enstaka fall, finns saker som motiverar den här förskrivningen, men 221 stycken låter mycket. Och om man medicinerar missbrukare med den här typen av preparat, så bör det göras på specialistkliniker, säger Bo Bergman.

Annons
Annons

&nbspJohan Franck, professor i klinisk alkohol- och narkotikaforskning vid Karolinska institutet i Solna, anser till skillnad från Bergman att centralstimulerade medel kan vara bra.
– Vi ser väldigt goda effekter av den här behandlingen, missbruket minskar eller upphör helt. Men evidens&shyläget är oklart, varför det behövs mer forskning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.