Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkemedel mot KOL fortsätter att ingå i högkostnadsskyddet – utan begränsning

Ett läkemedel, innehållande substansen roflumilast, som fungerar som underhållsbehandling vid svår KOL fortsätter att ingå i högkostnadsskyddet utan begränsning. Detta efter att läkemedlet visat sig ha effekt på bland annat lungfunktionen.
Annons

Den obotliga lungsjukdomen KOL – kroniskt obstruktiv lungsjukdom ger andningssvårigheter, trötthet och nedsatt ork och har sedan tidigare underhållsbehandlats med ett läkemedel som innehåller substansen roflumilast. En substans som lindrar besvären hos de som lider av KOL genom att dämpa inflammationen i lungorna.

Nu visar det sig att läkemedlet fortsätter att ingå i högkostnadsskyddet men utan begräsning från och med den 25 september, det uppger myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånverket (TLV).

Effekt på försämringsperioder och lungfunktion

För fem år sedan beslutade TLV att läkemedlet mot KOL skulle ingå i läkemedelsförmånen men med viss begräsning.

Annons
Annons

Efter uppföljningsstudier visar det sig nu att läkemedlet har effekt på försämringsperioder och lungfunktion hos de KOL-patienter som underhållsbehandlats. Med anledning av det fortsätter alltså läkemedlet att ingå i högkostnadsskyddet utan begräsning och med generell subvention. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons