Kunskap om behandling av adhd bör förbättras

Centralstimulerande läkemedel vid adhd lindrar symtomen hos både barn och vuxna. Men medicineringens effekter är oklara på längre sikt. Det skriver Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, i en rapport.

Publicerad den: 2013-06-12
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

SBU har även tittat på det vetenskapliga stödet för 30 andra typer av insatser och behandlingar vid adhd och slår fast att kognitiv beteendeterapi, KBT, verkar ha effekt på vuxna när läkemedel inte ger tillräcklig symtomlindring.

Däremot saknas stöd för att specialkost bestående av ris, kött, grönsaker, päron och vatten skulle ha effekt. Likaså saknas stöd för att kosttillskott med omega-3/omega-6-fettsyror skulle hjälpa.

SBU konstaterar också i rapporten att instrumenten för diagnostik av adhd bör undersökas bättre. De 15 diagnosinstrument som används i Sverige för att utreda misstänkt adhd har granskats och SBU anser att vetenskapliga stödet är otillräckligt för samtliga.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar super news 2013-07-12 00:34 (7 år sen)

    kaNpRc Very informative article post.Thanks Again. Want more.


Annons
Annons
Annons