Kosten viktig för barn med adhd

Barn med adhd har en påverkad blodsockerreglering vilket troligtvis påverkar förmågan att koncentrera sig. Det tyder på att kosten kan vara extra viktig gällande barnens symtom.

Publicerad den: 2015-03-16
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Frank Lindblad är professor i barn- och ungdomspsykiatri, och tillsammans med kollegor från Uppsala universitet har han upptäckt att unga med adhd har lägre kortisolnivåer jämfört med barn utan adhd-diagnos.

– I tidigare studier har vi visat att äldre barn med adhd har lägre värden av stresshormonet kortisol än barn som inte har adhd. Kortisol är också ett viktigt hormon för vår ämnesomsättning och har bland annat betydelse för regleringen av blodsockernivån. Sedan tidigare vet vi också att barn med adhd oftare än andra är överviktiga och gärna väljer att äta en kaloririk kost. Teoretiskt skulle en mindre välfungerande reglering av blodsockret kunna hänga samman med både övervikt och kostval hos personer med adhd, säger han i ett pressmeddelande från universitet.

Störd blodsockerreglering hos barn med adhd

Forskarna ville därför undersöka blodsockret hos unga med adhd. De studerade tio barn, mellan 10 och 15 år, med adhd-diagnos. Gruppen jämfördes med 22 jämnåriga barn som inte hade adhd. Forskarna valde att mäta fastesockret, det vill säga ett blodprov togs direkt på morgonen efter nattfasta och före frukost.

Annons
Annons

De analyserade även HbA1C, vilket visade hur barnens blodsocker hade legat de senaste 6-8 veckorna. Forskarna såg att fastesockret var detsamma för både de med adhd och de utan, men HbA1C var däremot högre hos de med adhd. Flera av barnen med diagnos var även överviktiga i förhållande till kroppslängden.

Resultatet talar för att blodsockerregleringen är påverkad hos unga med adhd. Något som kan ha betydelse för ett av huvudsymtomen, koncentrationssvårigheter. Studiens resultat pekar även på att kosten har extra betydelse för symtom vid adhd.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons