Instrument vid autismdiagnostik dåligt utvärderade

Enligt statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) saknar 12 av 14 utvärderade instrument som används vid diagnostisering av autism och liknande tillstånd vetenskapligt stöd.

Publicerad den: 2013-03-21
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons
Annons
Annons

Diagnosmetoderna går ut på att göra beteendeobservationer hos barn och låta vuxna svara på frågeformulär. 14 sådana instrument som används mer eller mindre i Sverige, av barn- och ungdomspsykiatrin, och av vuxenpsykiatrin. När SBU gick igenom tillgänglig internationell forskningslitteratur visade det sig alltså att bara två metoder var vetenskapligt beprövade.

SBU anser att det är oklart om de övriga metoderna är effektiva diagnosinstrument då de inte har undersökts tillräckligt. Normalt sköts diagnostiken av ett specialistteam av läkare och psykologer, och diagnosen bygger på en samlad bild av information från specialister, föräldrar och anhöriga, och SBU betonar vikten av att diagnostiken även fortsättningsvis utreds av specialistteam.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons