Ingen koppling mellan adhd och självmord

En ny svensk studie visar att läkemedelsbehandling mot adhd inte medför någon ökad risk för självmordsförsök och självmord, något som man tidigare befarat.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-06-23
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Tidigare forskning har tytt på att behandling med adhd-läkemedel skulle kunna öka förekomsten av självmordstankar. Men studierna har varit små och resultaten osäkra.

I en ny studie har forskarna använt det nationella patientregistret och identifierat samtliga personer i Sverige som diagnostiserats med adhd mellan 1960 och 1996, totalt 37936 personer. Dessa följdes sedan under åren 2006-2009 avseende läkemedelsbehandling och händelser som kunde kopplas till självmordsförsök eller självmord.

– Vårt arbete visar på flera olika sätt att adhd-läkemedelsbehandling med största sannolikhet inte kan kopplas till en ökad risk för självmordsförsök och självmord. Resultaten pekar snarare på att adhd-läkemedel har en skyddande effekt, säger Henrik Larsson, forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, vid Karolinska Institutet som lett studien.

Annons
Annons

Bland annat jämfördes personer med adhd under perioder med och utan läkemedelsbehandling. En styrka i den nu publicerade studien är att alla individer jämförts med sig själva, eftersom man på detta sätt tar hänsyn till skillnader mellan de som medicinerar och de som inte gör det. 

– I många epidemiologiska studier om risker med läkemedel misslyckas man med att kontrollera för skillnader mellan de som medicinerar och de som inte gör det. Eftersom de som behandlas med läkemedel vanligtvis är mer allvarligt sjuka än de som inte behandlas, kan detta leda till att man felaktigt kopplar ihop en viss risk med läkemedlet snarare än med bakgrundsfaktorer, säger Henrik Larsson.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons