Hjärnans mognad kan avslöjas med magnetkamera

Annons
Annons
Annons

Med hjälp av en magnetkamera kan man studera hur våra hjärnor utvecklas och mognar. Det visar en ny studie där en grupp amerikanska forskare efter fem minuter kunde avgöra hur gammal en hjärna var. Om en hjärnas mognadsnivå inte stämmer med åldern så kan det vara ett tecken på sjukdomar som autism och ADHD, menar forskarna, rapporterar Vetenskapsradion.

Det är med hjälp av en så kallad funktionell magnetkamera eller fMRI, som forskarna har kunnat studera vilka delar av hjärnan som aktiveras när man löser olika sorters uppgifter. Och på samma sätt går det att se vilka signaler som går mellan olika hjärncentra på en vilande hjärna, skriver Vetenskapsradion på nätet. I den aktuella studien har forskarna låtit 238 barn och unga mellan sju och 30 år ligga och vila i en magnetkamera i fem minuter. Tusentals kopplingar visade sig och av dessa valde forskarna ut en bild av de 200 tydligaste, och därefter uppskattade de hur gammal personen med den avbildade hjärnan borde vara och de träffade relativt rätt.

Slutligen så skapade de en sorts kurva över hur utbyggt kopplingsschema hjärnan normalt har vid olika åldrar, och det är den kurvan som kan användas för att hitta personer med sjukdomar som ADHD, autism och aspergers sjukdom. Peter Fransson, docent i neurovetenskap vid Karolinska Institutet, tycker att studien är mycket intressant men påpekar att det krävs mer forskning.
– Vi måste först förstå i detalj vad som skiljer personer som lider av autism och adhd, hur deras aktivitetsmönster i vila ser ut, i förhållande till friska individer, säger Peter Fransson till Vetenskapsradion.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons