Hjärnans mognad kan avslöjas med magnetkamera
Med hjälp av en magnetkamera kan man studera hur våra hjärnor utvecklas och mognar. Det visar en ny studie där en grupp amerikanska forskare efter fem minuter kunde avgöra hur gammal en hjärna var. Om en hjärnas mognadsnivå inte stämmer med åldern så kan det vara ett tecken på sjukdomar som autism och ADHD, menar forskarna, rapporterar Vetenskapsradion.
Det är med hjälp av en så kallad funktionell magnetkamera eller fMRI, som forskarna har kunnat studera vilka delar av hjärnan som aktiveras när man löser olika sorters uppgifter. Och på samma sätt går det att se vilka signaler som går mellan olika hjärncentra på en vilande hjärna, skriver Vetenskapsradion på nätet. I den aktuella studien har forskarna låtit 238 barn och unga mellan sju och 30 år ligga och vila i en magnetkamera i fem minuter. Tusentals kopplingar visade sig och av dessa valde forskarna ut en bild av de 200 tydligaste, och därefter uppskattade de hur gammal personen med den avbildade hjärnan borde vara och de träffade relativt rätt.
Slutligen så skapade de en sorts kurva över hur utbyggt kopplingsschema hjärnan normalt har vid olika åldrar, och det är den kurvan som kan användas för att hitta personer med sjukdomar som ADHD, autism och aspergers sjukdom. Peter Fransson, docent i neurovetenskap vid Karolinska Institutet, tycker att studien är mycket intressant men påpekar att det krävs mer forskning.
– Vi måste först förstå i detalj vad som skiljer personer som lider av autism och adhd, hur deras aktivitetsmönster i vila ser ut, i förhållande till friska individer, säger Peter Fransson till Vetenskapsradion.
-
Här är Livsmedelsverket nya kostråd för äldre
Vissa äldre kan behöva äta lite mer protein än vad yngre personer gör, då proteinet hjälper till att hålla kroppen stark och aktiv. Är man över 75 år behöver man dessutom få i sig mer D-vitamin än tidigare, då hudens förmåga att omvandla solsken till D-vitamin minskar m...
7 Kommentarer -
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
2 Kommentarer
-
Dålig följsamhet - därför tar inte parkinsonpatienter sin medicin
Att inte ta sin medicin enligt läkarens förskrivning eller att helt enkelt strunta i att ta sitt läkemedel kan leda till sämre behandlingseffekt och onödigt lidande. Så varför väljer vissa parkinsonpatienter att inte följa sin ordinerade behandling?
9 Kommentarer -
Frågor och svar om avancerad parkinson-behandling
När ska man börja med avancerad behandling vid Parkinsons sjukdom? Vilka risker finns det? Och vad har de för effekt på icke-motoriska symtom? Här svarar Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, på frågor om avancerad behan...
1 Kommentarer -
Så behandlar man Parkinsons sjukdom
Idag finns ingen behandling som kan bota Parkinsons sjukdom, det finns däremot behandling som kan lindra symtomen. Här är en kort beskrivning på behandlingar och Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård vid Parkinsons sjukdom.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu