Har du ADHD? Då kan du vara en utmärkt entreprenör  

Har man ADHD kan man ha svårt att koncentrera sig, vara hyperaktiv och impulsiv. Men detta behöver inte alltid vara något negativt. Vill du bli egen företagare kan det tvärtom vara en fördel. 


Publicerad den: 2018-01-29
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Har du ADHD? Då kan du vara en utmärkt entreprenör  
Annons

En forskargrupp vid Nord universitet ville kolla på de positiva aspekterna när det kom till diagnosen ADHD, skriver forskning.se.  Teamet kontaktade Sveriges största organisation för personer med ADHD på sociala medier och bad om svar från dem som har diagnosen och som också driver egna företag. Av de som hörde av sig valdes 14 personer ut.  

Och det forskargruppen kunde se var att personernas entreprenörskap genomsyrades av diagnosen.  

 

Handlar på impuls 

När det kommer till entreprenörskap och innovation så handlade de personer med ADHD på impuls – eftersom de var otåliga och sökte efter något nytt. De slängde sig dessutom in i nya grejer utan att tänka på konsekvenserna.  Denna otålighet visade sig vara en nyckelfaktor när det kommer till att engagera sig i nya beteenden på jobbet.

Och att hitta något nytt i samband med innovation innebär riskbeteende, visar studien, skriver forskning.no.  

Annons
Annons
 

Tar enklare beslut  

– Huruvida det är positivt eller negativt att handla utan att tänka igenom saken beror på hur stor osäkerheten är och situationens komplexitet, och även tillgången på information som kan vägas i förhållande till beslut, säger Johan Wiklund som är professor vid Nord universitet.  

Det som är positivt med att handla på impuls är att det blir enklare att ta beslut i komplexa och osäkra situationer, menar Wiklund.  

– Otålighet ledde till nytt beteende och bedrog till att entreprenören ständigt leta efter nya möjligheter.  

Och enligt honom hade många av intervjupersonerna flera projekt på gång vid sidan av det som de startat upp och flera av dem hade nya idéer hela tiden.  

– De var också öppna för att prova något nytt, trots att det var riskabelt och farligt. Impulsiva människor tenderar att lägga större vikt vid positiva möjligheter än nackdelen och risken, säger forskaren, enligt forskning.no.

UTBILDNING OM SÄLLSYNTA HÄLSOTILLSTÅND: Webbaserad och gratis att genomföra. Läs mer här!

Känner ett mindre behov av sömn 

Deltagarna i studien ansåg också att de hade högre arbetsförmåga, mer energi och mindre sömnbehov än människor som de visste inte har diagnosen. Men många sa även att de hade sömnproblem på natten – och att de då gick till jobbet istället för att försöka somna om.  

– ADHD kan vara associerad med hyperfokus. Ett känt exempel på det är simmaren Michael Phelps med totalt 27 olympiska medaljer. Han tränade kontinuerligt i fem år varje dag, inklusive jul och nyårsafton. Hans ADHD var en förutsättning för det intensiva fokuset på träning och bidrog till hans framgång. Hyperfokus är att koncentrera sig helt på den ena uppgiften och städa ut det mesta. Detta beskriver flera av de personer vi intervjuade, säger Wiklund. 

Annons
Annons

    Källor

  • forskning.no - https://forskning.no/2018/01/folk-med-adhd-gode-pa-nyskaping/produsert-og-finansiert-av/nord-universitet

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-01-29 14:08 (3 år sen)

    Många tror att jag har det !!! Och att jag är psykiskt sjuk ! Har varit inlåst 24 timmar på Rosenlundsjukhus blev hemskickad med blåmärken och ihjälslagen av personalen !? Ringer man då till Ivo eller ?