Fem gånger högre risk att autistiska försöker ta sitt liv

En ny studie visar att det är fem gånger så hög risk att en person med autism försöker ta sitt liv i jämförelse med resten av befolkningen.


Publicerad den: 2017-12-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Var tionde person med autismdiagnos som saknar intellektuell funktionsnedsättning har försökt att ta sitt liv, det skriver Dagens Medicin enligt TT.

– Det behövs konkreta handlingsplaner och manualer både inom vården, socialtjänsten och andra verksamheter, säger Tatja Hirvikoski enligt TT. Hon är docent och specialist i neuropsykologi vid Karolinska institutet och FoU-chef vid Habilitering och hjälpmedel vid Stockholms läns landsting, och en av dem som ligger bakom studien, som ännu inte publicerats.

LÄS MER: Autism och autismliknande tillstånd

"Det är tufft att leva med autism"

Förra året låg även Hirvikoski bakom en annan studie som visade att risken för att begå självmord bland personer med autismdiagnos var tio gånger så hög som bland resten av befolkningen. skriver TT.
– Det är tufft att leva med autism, vi har ett samhälle som inte är särskilt inkluderande för människor som har ett annorlunda fungerande. Det är lätt att hamna utanför både i sociala sammanhang, i skolan och i arbetslivet. Vi vet att för de som till exempel inte tar sig in på arbetsmarknaden ökar risken att må dåligt.

Annons
Annons

    Källor

  • TT/omni - http://tt.omni.se/8b2c1ebf360ffc714e613d9aa551f6a7d201e39a

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Robert Svensson 2017-12-31 09:59 (5 månader sen)

    Något av det svåraste med Autism / Aspergers syndrom är att inte bli trodd på. När jag beskriver mina sinnesupplevelser och inte blir trodd. En personal på psykakuten sa att så kan du inte uppleva. Men jag måste väl ändå ha tolkningsföreträde till mina egna sinnesupplevelser. Ljud och ljus och sorl kostar så mycket kognitiv kraft att jag får smärtor i kroppen. För många andra är sociala sammanhang trevliga men det som hjälper mig mest är att sitta i ett tyst rum. Jag tror att suicid är vanligt hos personer med Autism / Asperger just för att vi inte blir trodda på och att samhället överskattar vår copingförmåga.


Annons
Annons
Annons
Annons