Äldre pappa löper ökad risk att få autistiska barnbarn

Forskare verksamma vid Karolinska institutet menar att gamla pappor inte bara oftare får autistiska barn. Deras barnbarn får också diagnosen i högre utsträckning. I en studie, som publicerats i Jama Psychiatry, skriver forskarna att fynd talar för att riskfaktorer ansamlas över generationerna.

Publicerad den: 2013-03-21
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

– För första gången visar vi att far- och morföräldrarnas livsstil påverkar risken att drabbas av autism. Det betyder inte att man ska låta bli att skaffa barn om man har en äldre pappa. Även om risken för autism ökar är den fortfarande mycket liten, säger Christina Hultman, professor vid Karolinska institutet, till DN.

I studien analyserade forskarna registerdata från drygt 6 000 personer med autism och cirka 30 000 kontrollpersoner födda i Sverige sedan 1932. Resultatet visar att ju äldre männen var när de fick barn, desto större risk för att barnbarnet sedan fick diagnosen autism. De som hade en farfar som var 50 år eller äldre när han blev pappa, löpte 67 procents högre risk jämfört med dem som blev pappor i tidiga 20-årsåldern.

Orsaken till sambandet är oklart. En förklaring, spekulerar forskarna, kan vara att det uppstår fler mutationer i mannens könsceller med åren. I Sverige har knappt en procent av befolkningen diagnosen autismspektrumstörning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons